Sint-Dimphnaroute

De hele wereld kijkt vol bewondering naar de gezinsverpleging in Geel. Ruim 300 gezinnen in de Geelse regio bieden psychisch zieke mensen voor korte of lange tijd een warme thuis. Die opmerkelijke traditie gaat terug op het verhaal van de heilige Dimpna. De legende wil dat de Ierse koningsdochter Dimpna in het jaar 600 door haar waanzinnige vader in Geel onthoofd werd. Haar graf groeide al snel uit tot een bedevaartsoord voor geesteszieken. Negen dagen lang brachten ze door in de Ziekenkamer. De zieken onderbraken die ‘noveen’ alleen om de mis bij te wonen of biddend rond de Sint-Dimpnakerk te trekken. Als alle cellen in de Ziekenkamer bezet waren, kregen de bedevaarders onderdak bij Geelse families. In de negentiende eeuw kreeg de opvang in pleeggezinnen een professioneel karakter. Vandaag geldt het Geelse model steeds vaker als voorbeeld in de psychiatrie. Deze Sint-Dimpnaroute laat je kennismaken met de ‘Barmhartige Stede’ Geel. Op diverse plaatsen in en buiten het centrum vind je sporen van Dimpna en haar erfenis.

​​Met dank aan kempen.be.


Startpunt: kp 80, Toerismehuis De Waag, Markt 1 - 2440 Geel
Afstand: 42 km


Te volgen knooppunten:


Review deze fietsroute

Op 22-9-2019 schreef Eddy Ghys:


Knooppunt 40 ligt normaal aan de zuidkant van het Alberkanaal juist achter de brug van Stelen. De brug was afgesloten wegens werken. Na wat zoekwerk oranje bordje met omleiding naar 40 gevonden. Naar overkant van het kanaal moest via de fly-over aan 't Geels Punt. De omleidingsbordjes stuurden ons voorbij de Fly -over naar rechts. Daar stond ook een origineel knooppuntenbord nr 40 ??? Na weer wat zoekwerk vonden we daar opnieuw een oranje omleidingsbord naar nr 82. Verder was de bewijzering correct. Totaal ca. 50 km gereden. Al bij al mooie toer. Lekker ijsje gegeten in Tongerlo.


Op 17-6-2018 schreef een anonieme gebruiker:


mooi maar spijtig van het knooppunt 40 of toch de weg er naar toe. de omleiding was niet aangegeven of verdwenen ( dat kan ook ) we zijn dan maar op eigen houtje een weg ingereden niet wetende waar we uitkwamen maar na enkele km kwamen we weer het originele bordje van de 40 tegen en hebben we het terug gevolgd. verder alles oke


Op 20-5-2016 schreef een anonieme gebruiker:


zeer mooi zeker een aanrader


Overnachten in de buurt

De Drieshoeve

Vakantiewoning

2460 Tielen

Meer info

Caravanpark Siesta

Camping

2275 Wechelderzande

Meer info

Domein de Schuur

Camping

2200 Noorderwijk

Meer info