Diamantroute

  • Help jij ons aan foto's van deze fietsroute? Foto's mogen steeds gestuurd worden naar info@vlaanderen-fietsland.be.

Tussen de Kleine en Grote Nete ligt een fraai stukje Kempen, waar de diamantbewerking vanaf het einde van de negentiende eeuw bloeide en decennialang van vader op zoon werd doorgegeven. Jan Eduard Claes wordt vaak aangeduid als de eerste diamantslijper in de Kempen. In 1885 richtte hij een slijperij op in Nijlen. In de daaropvolgende jaren ontwikkelde zich in de Kempen een heuse industrie. De diamant bracht welvaart in de streek. Voor de bescheiden boeren was de nevenactiviteit erg welkom.

Na de aanleg van het elektriciteitsnet in de jaren ’20 schoten de kleine diamantwerkplaatsen als paddenstoelen uit de grond. Niet verwonderlijk: een handig vakman verdiende in enkele dagen een weekloon. In de loop van de jaren ‘60 en vooral ‘70-‘80 keerde het tij. De verhuis van de productie naar lageloonlanden, de technologische vernieuwingen en de verhoogde overheidscontrole in eigen land betekenden het einde van de plattelandsnijverheid.

Wil je meer te weten komen over het diamantverleden in de Kempen? Stop dan onderweg aan de audiopalen en luister naar getuigenissen uit het verleden. Vergeet ook zeker niet van het uitzicht te genieten.

​​​Met dank aan kempen.be.


Foto met dank aan vlaanderen-fietsland.be.


Startpunt: Diamantmuseum, Spoorweglei 42 - 2560 Nijlen
Afstand: 52.5 km


Te volgen knooppunten:

Deze route is niet bewegwijzerd met fietsknooppunten. Je volgt de bewegwijzering die de naam draagt van deze fietsroute. Om deze reden kan je deze route ook niet op smartphone downloaden.


Review deze fietsroute

Op 18-3-2020 schreef herman hendrickx:


Het gpx bestand stemt niet overeen met de bewegwijzering Spijtig dit is verwarrend


Op 12-8-2019 schreef Hilde Vanlerberghe:


1. Heel goed aangeduid nu! Nieuwe bordjes lijkt ons. 2. Ik lees nu over de infopalen. Kompleet gemist. Zijn dat die borden met QR code? Wij hebben er 2 gezien. 3. Erg mooie stukken tussen. Smal weggetje in het bos: super!!! Gestel= prachtig! 4. Het stuk langs de Nete vond ik te lang. Er zijn toch ook mooie wegen tussen de velden in Berlaar? Wij hebben voor Lier de verkorting genomen, omdat we Lier heel goed kennen.


Op 2-4-2018 schreef een anonieme gebruiker:


De afgedrukte kaart heeft NIETS te maken met de vernieuwde route. Die gaat o.a. door Lier. Overigens is de bewegwijzering te velde onbegrijpelijk, althans ze schijnt helemaal te verpieteren langs de Nete ergens tussen Emblem en Viersel.


Op 1-11-2017 schreef een anonieme gebruiker:


de fietsroute is over het algemeen mooi. Als je in groep rijd kan je beter in lier de verkorte versie nemen. Ik geef een nul voor degene die de route uitgetekend heeft voor het stuk door het bos van heikant naar kruiskensbaan.Onverharde weg en levensgevaarlijk.Voordien liep de weg via diamant bvba over verharde weg.en ik begrijp niet dat ze dit veranderd hebben


Op 30-7-2016 schreef een anonieme gebruiker:


In mijn vorig berichtje stond naar links ' maar MOET rechts zijn , wij hebben persoonlijk geen plaatjes gemist.


Op 30-7-2016 schreef een anonieme gebruiker:


Is een mooi fietsroute geworden met voor elk wat wils. Alleen op een bepaald punt aan het kanaal te Lier voorbij waar die woonboten staan, staat er een plaatje om naar links af te slaan en eentje om rechtdoor te rijden, persoonlijk vind ik dat ze het plaatje om links af te slaan moesten verwijderen omdat je anders een heel mooi stuk mist.


Op 15-7-2016 schreef een anonieme gebruiker:


De aanduidingen op deze route zijn een complete catastrofe: ontbrekende/quasi onzichtbare bordjes, tegenstrijdige aanduidingen (op één plaats is er een pijl rechtdoor én één rechts: fietser zoek het uit), de aanduidingen lopen ook absoluut niet volgens de tekening (je bent er gewoon kilometers naast). Ik vraag me ook af wie die inval heeft gehad om de fietser eindeloze rondjes te doen draaien in de meest grijze straatjes van Lier. Uiteindelijk heb ik er de brui aan gegeven en mijn eigen weg gezocht.


Op 21-5-2016 schreef een anonieme gebruiker:


De plaatsing van sommige borden zorgt voor verwarring, soms 2 borden op dezelfde plaats met andere wegwijzering enz. Het was wel een zeer mooie route.


Overnachten in de buurt

In den Bonten Os

Hotel

2820 Rijmenam

Meer info

De Drieshoeve

Vakantiewoning

2460 Tielen

Meer info

Caravanpark Siesta

Camping

2275 Wechelderzande

Meer info

Domein de Schuur

Camping

2200 Noorderwijk

Meer info