Antitankgrachtroute

  • Help jij ons aan foto's van deze fietsroute? Foto's mogen steeds gestuurd worden naar info@vlaanderen-fietsland.be.

Wat eens begon als een militair bouwwerk, is nu een aantrekkelijk natuurlint dat uitnodigt tot wandelen, fietsen, relaxen en verkennen. De Antitankgracht dateert van net voor de Tweede Wereldoorlog. Ooit maakte hij deel uit van een heel netwerk van verdedigingslinies, forten en bunkers rond Antwerpen. Hij moest vijandige tanks tegenhouden en de troepen vertragen.

Na de oorlog nam de natuur het over van de militairen. Er ontstonden heel bijzondere plekjes met een grote diversiteit aan planten en dieren. Vele soorten die hier hun vaste stek vonden, zijn op andere plaatsen in Vlaanderen vaak zeldzaam geworden. De Antitankgracht is een echte “dieren-autostrade” die ervoor zorgt dat dieren van het ene naar het andere natuurgebied trekken.

Naast de mooie natuur, is er natuurlijk ook nog het indrukwekkende militaire erfgoed in de onmiddellijke omgeving van de gracht: forten, bunkers en allerhande bouwwerken die destijds een militair doel dienden, maar die nu al lang niet meer daarvoor gebruikt worden. Dankzij Joseph de Hasque, de pionier van het Vlaams Vestingbouwkundig Centrum Simon Stevin, werden de Antitankgracht en het omringende militaire erfgoed uitgebreid geïnventariseerd en beschermd. Tot slot zie je langs de route ook veel mooie oude kasteeldomeinen. De beide vertrekplaatsen zijn daarvan al een goed voorbeeld.

​​​Met dank aan kempen.be.


Foto met dank aan vlaanderen-fietsland.be.


Startpunt: kp 39, Gemeentedomein De Mik, Mikhof - 2930 Brasschaat
Afstand: 49 km


Te volgen knooppunten:


Review deze fietsroute

Op 23-7-2019 schreef een anonieme gebruiker:


Hele leuke route, gedaan met ons gezinnetje. Afwisselend, mooie natuur, langs water en bossen! Onderweg wel niet veel tegen gekomen om iets te drinken of te eten.


Op 1-7-2019 schreef Ted Woestenborghs:


Aangenaam, rustig en autoluw fietsen Oppassen hij het veelvuldig oversteken van autowegen want ook daar hardrijders Daar mogen ook wel eens controleren Zoals op zoveel plaatsen Met fietsers worden nog altijd niet veel rekening gehouden (ook niet op een zondag)


Op 21-5-2018 schreef Luc Peeters:


Het deel van de route dat je effectief langs de antitankgracht rijdt (westelijke deel van de route, vanaf iets voorbij knooppunt 56 tot een halve kilometer voor knooppunt 36) is gewoon prachtig: veel onverharde wegen tussen de bomen & met een rij van historische forten & bunkers. Helaas rij je op de rest van de route (vanaf de start aan De Mik tot aan het Albertkanaal) te veel door villawijken & verkavelingen... Zonde, want in deze streek vind je voldoende groen om het net iets boeiender te maken.


Op 12-5-2018 schreef een anonieme gebruiker:


zeer mooie route. wij vonden de vele onverharde wegen een pluspunt!


Op 23-7-2017 schreef een anonieme gebruiker:


Zeer mooie route ! Prachtige natuur en kleurschakering aan de grachten !


Op 15-8-2016 schreef een anonieme gebruiker:


rustige fietsroute alleen spijtig van de vele onverharde wegen .


Op 10-7-2016 schreef een anonieme gebruiker:


Beste makers van deze fietstocht; een heel dikke proficiat. Het is een fantastisch mooie tocht met heel veel afwisseling en je kan er op verschillende plaatsen aan beginnen. Graag een heel dikke mercie, wij hebben vandaag 10/07/2016 er heel veel deugd aan beleefd. Een hartelijke groet. Lutgart en Dré


Overnachten in de buurt

Caravanpark Siesta

Camping

2275 Wechelderzande

Meer info

Ferme NeElke

Vakantiewoning

2980 Halle (Zoersel)

Meer info

Loeyakkershof

Vakantiewoning

2960 Brecht

Meer info