Op de fiets met helden en heiligen

Een herkenningsteken in het landschap. De aanduiding van een oeroude symbolische plek. Een idyllisch rustpunt tijdens een dagtrip. Een cultuurhistorisch pareltje. Of een vredige plaats van bezinning. Iedereen heeft zo zijn eigen reden om van bijzonder religieus erfgoed te genieten. De woorden 'zingeving' en 'bezinning' kan je tegenwoordig immers op zoveel andere manieren invullen en elke manier is goed.

Tijdens de fietsroute leiden zven heiligen en volkse figuren je rond Westerlo, Herselt, Laakdal, Meerhout en Geel. Op je tocht ontdek je een heleboel pareltjes. De ene ontdekking groots en bekend - denk maar aan de kastelen van de familie de Merode of de indrukwekkende abdijen van Tongerlo en Averbode - de andere klein en eenvoudig, maar daarom zeker niet minder mooi. Tussendoor lassen we enkele 'mijmermomenten' in: een paar grote en kleinere levensvragen om even bij stil te staan tijdens het fietsen. Stuk voor stuk prima ingrediënten voor een fietstocht met ruimte voor onthaasting en rust.

Met dank aan kempen.be.


Startpunt: knooppunt 81 - Abdij van Tongerlo, Geneinde 1 - 2230 Westerlo
Afstand: 49 km


Te volgen knooppunten:


Review deze fietsroute

Op 22-9-2019 schreef paul bodson:


mooie route met enkele minpunten: 1. wegens vernieuwing van de brug aan KP 49 is KP 40 niet bereikbaar: volg de aanduiding 'fietsers jaagpad' tot je (eindelijk) nieuwe bordjes tegenkomt met 'omleiding KP 40'. Probeer vooral NIET over de werkzaamheden over de brug te rijden... 2. KP 65 naar 66 via KP 67voegt niet veel moois aan de route toe. Aan KP 65 staat dan ook een dubbele aanduiding: naar 67 of naar 66. Beter ineens naar 66! 3. Sommige bordjes staan een beetje verscholen achter het groen: geeft wat verwarring, maar een beetje zoeken maakt het wat avontuurlijk! Toch een mooie namiddag gehad!


Op 17-7-2019 schreef jos luyten:


vandaag gereden en 2jaar geleden ook ,,hèèle mooie route,,wel een paar onverharde wegen (slecht voor de banden) maar voor de rest een aanrader!!


Op 3-6-2019 schreef Herman Van Woensel:


Mooie route door oude Vlaamse landschappen zoals ik ze vroeger gekend heb met veel goede kiezelweggetjes. Weinig info over de helden...het graf van J.B. Caeymaex (Boerenkrijg) aan de kerk in Veerle mocht eigenlijk niet ontbreken op deze route. De abdijen , molens en kastelen zijn schitterend. Op de website van de provincie bestaat deze route echter niet meer.....


Op 31-7-2018 schreef Dirk Verschoren:


Deze route is momenteel geen aanrader. Er zijn enkele omleidingen naar bepaalde knooppunten en die leiden langs en naar drukke wegen. Ook de bewegwijzering laat op bepaalde plaatsen te wensen over en is onduidelijk;


Op 5-9-2016 schreef een anonieme gebruiker:


De abdij van Averbode kom je niet tegen in deze route. Voor de rest, zeer mooi!


Overnachten in de buurt

De Drieshoeve

Vakantiewoning

2460 Tielen

Meer info

Domein de Schuur

Camping

2200 Noorderwijk

Meer info