Scheldevalleiroute 1

  • Help jij ons aan foto's van deze fietsroute? Foto's mogen steeds gestuurd worden naar info@vlaanderen-fietsland.be.

Deze bewegwijzerde fietsroute maakt deel uit van drie aansluitende fietsroutes in de Scheldevallei tussen Gent en Kluisbergen. De vallei biedt een prachtig landschap met veel cultuurhistorische elementen en waardevolle natuurgebieden. Deze lus tussen Gent en Gavere vertrekt op het dorpsplein van Zwijnaarde en voert ons door de prachtige Scheldevallei langs oude Schelde-armen en populierenbossen naar het dorpje Melsen. Verder komen we via Vurste en Semmerzake op de markt van Gavere. We vervolgen de Schelde-oevers aan de overkant en fietsen weldra doorheen de landelijke natuurpracht van Zevergem terug naar Zwijnaarde.

​Met dank aan Toerisme Oost-Vlaanderen.


Foto met dank aan vlaanderen-fietsland.be.


Startpunt: Dorpsplein Zwijnaarde, Joachim Schaykstraat - 9052 Zwijnaarde
Afstand: 30 km


Te volgen knooppunten:

Deze route is niet bewegwijzerd met fietsknooppunten. Je volgt de bewegwijzering die de naam draagt van deze fietsroute. Om deze reden kan je deze route ook niet op smartphone downloaden.


Review deze fietsroute

Op 6-10-2019 schreef een anonieme gebruiker:


Het fietspad langs de Schelde ( richting Semmerzake-Merelbeke, rechterzijde) is echt in erbarmelijke toestand . Wie is hiervoor verantwoordelijk, wie kan ik aanspreken ? Ik gebruik die weg als woon-werkverkeer, de overkant van de Schelde zou me een langere reistijd bezorgen. Via google-maps krijg ik enkel maar op de kortste weg mijn fietsvergoeding, helaas is dit de slechtste zijde. Wat kan hieraan gedaan worden ?


Op 23-9-2019 schreef martine NEIRINCKX:


Een zeer mooie en afwisseldende fietsroute, een echte aanrader.Ook een aanrader De ponthoeve in Zevergem, om te smullen!


Op 30-3-2019 schreef Didier Didier Rijckaert:


zeer mooie en afwisselende fietsroute


Op 11-9-2018 schreef een anonieme gebruiker:


Een parcours voor elk wat wils : een kwart voor veldrijders, een kwart kuitenbijters, een kwart voor hardrijders langs de Schelde en een kwart sightseeing (niet misreden!). Het viel mee.


Op 22-7-2018 schreef een anonieme gebruiker:


Mooie fietsroute. Sommige onverharde wegen zijn in behoorlijk slechte toestand. Het GPX bestand op de website geeft de route weer in omgekeerde richting. Op zijn minst vervelend te noemen.


Op 7-5-2017 schreef een anonieme gebruiker:


Heel mooie route!genoten van de natuur,het water en de meersen. Leuk om door het bos te fietsen in gavere! Aanrader.Idd in Gavere niet goed aangeduid en nadien zelfs groot stuk verkeerd gereden.


Op 30-4-2017 schreef een anonieme gebruiker:


Prachtige fietsroute! In Gavere centrum wel oppassen...wanneer je het smal steegje uitkomt staat er niets aangegeven maar je moet dan onmiddellijk rechts. 50m verder staat er dan weer een bord. Dan is het terug even verwarrend omdat er werken zijn aan het rond punt. Dit rond punt oversteken en de brug over het kanaal nemen. Een paar 100m verder staat erdan weer een bordje naar rechts. Voor de rest een mooie route in een adembenemende omgeving....


Op 22-7-2016 schreef een anonieme gebruiker:


We hebben 2/3 gereden tot aan Eke. Heenweg is op asfalt en loopt direct langs het water. Een mooi stuk dat zeer goed en snel is te fietsen. Terugweg vanaf Eke is gedeeltelijk onverhard / zandpaden. Leuk vonden wij dat er regelmatig informatieborden over de geschiedenis van deze streek langs de route staan. Het laatste stuk voor het einde was het pad zeer slecht van steen / asfalt. Dit fietste uitermate onprettig. Dit laatste stuk is zeker geen aanrader met een racefiets. (heb zelfs een bandje moeten plakken.) De gemeente mag dit stuk best wel eens aanpakken of pas de route eventueel aan.


Op 16-7-2016 schreef een anonieme gebruiker:


Leuke route, een deel onverhard, mooie omgeving, veel mogelijkheden om tussenstops te maken bij een cafeetje