Bruegelroute

In St. Anna-Pede (Dilbeek) vertrekt een provinciale fietsroute van 45 km, aan het kerkje, nabij weerbestendige kleurenreproducties van de mooiste schilderijen van Pieter Bruegel. Vele van die schilderijen bevatten duidelijk herkenbare elementen uit de groene, golvende Pedevallei. De route bestaat uit twee lussen van ongeveer 22 km die elkaar in Sint-Anna-Pede/Sint-Gertrudis-Pede bijna raken.

Men kan dus ook een helft fietsen, ofwel zuidelijk in richting Gaasbeek, of noordelijk in richting Sint-Martens-Bodegem. De goed bewegwijzerde route loopt door het mooie Pajottenland, het 'Toscane van het Noorden', en langs een groot aantal bezienswaardigheden: de Luizemolen (een staakmolen, vrij bezoek op de 2de en 4de zondag van de maand), het Kasteelmuseum van Gaasbeek (waarvan de oorsprong terug gaat tot de 13de eeuw en dat een rijke collectie bevat), het Colomakasteel (met de grootste rozentuin van Europa), de watermolen van St. Gertrudis-Pede (de enige maalvaardige in het Pajottenland, die al in 1392 in een akte werd vernoemd, vrij bezoek op de 2de en de 4de zondag van de maand), brouwerijen van de vermaarde streekbieren lambiek, geuze en kriek, die men zeker moet proeven.

Met dank aan Toerisme Vlaams-Brabant.


Startpunt: Sint-Annakerk, Herdebeekstraat 176 - 1700 Dilbeek 1, 1700 Dilbeek
Afstand: 45 km


Te volgen knooppunten:

Deze route is niet bewegwijzerd met fietsknooppunten. Je volgt de bewegwijzering die de naam draagt van deze fietsroute. Om deze reden kan je deze route ook niet op smartphone downloaden.


Review deze fietsroute

Op 13-7-2019 schreef en Jasmina Stijn :


Prachtige route om de streek te verkennen. Met koersfiets en gravelbike gereden. Voor de koersfiets waren enkele wandelwegjes (grind/ zand) niet ideaal. Hebben de route gereden met GPS, dus over bewegwijzering kunnen we niets zeggen. Te weinig hoogtemeters om dit 'het Toscane van het Noorden" te noemen ;)


Op 28-5-2019 schreef Marc Beckers:


Beste, ik heb gisteren een stuk van deze route gefietst en wou even iets kwijt. Ik ben vlak bij mij thuis aan de route begonnen op de Wolsemstraat in Dilbeek. De route is best mooi al ben ik 1 keer de weg kwijt geraakt tussen Oudenaken en St. Pieters-Leeuw waar ik een bordje heb gemist (of misschien ontbrak het gewoon ?) waardoor ik op de Pepingsesteenweg terecht kwam en zo naar St. Pieters-Leeuw reed waar ik terug op de route terecht kwam aan de kerk. Ook in het centrum van Schepdaal was er denk ik een probleem met de bewegwijzering. Ik deed de route met een racefiets en op 32 stukken stuurde de route mij op een stuk dat niet geschikt was daarvoor : 1. het stuk Groenstraat tussen de Brusselstraat in Lennik en de Kasteelstraat in Gaasbeek waarvan gerust een mooi fietspad van gemaakt zou kunnen worden. 2. de Elsweg in St. Pieters-Leeuw waarvan een stuk echt een wandelweg is en geen fietsweg 3. de Puttenberg en het stuk daarna om in Vlezenbeek uit te komen op de Klein Nederstraat. Dat ik daar nergens lek gereden ben snap ik nog steeds niet. Voor mij zijn dit "missing links" waar echt wel iets mag aan gedaan worden. Verder echt wel een aangename rit gedaan. Eerstdaags voorzie ik de rest van de route er ook nog bij te doen.


Op 22-4-2019 schreef Jeanine Chabert:


Zo spijtig ,zo erg , niet te verstaan , dat er zo veel bordjes weg zijn of verkeerd staan . Zo een mooie route en mooie streek . Wij zijn verschillende keren verloren gereden en ook stukken niet gedaan Kunnen jullie daar aub iets aan doen ? Jeanine C


Op 20-4-2019 schreef een anonieme gebruiker:


Vanaf 20 km wegenwerken en bordjes gewoon weg...


Op 24-2-2019 schreef een anonieme gebruiker:


vond het een heel leuke route. af en toe niet super helder aangeduid maar heel fijn (vooral het tweede gedeelte)


Op 14-8-2018 schreef Veerle Guns:


Fijne en afwisselende route. Wel slechte wegwijzers, slecht geplaatst en soms ontbreken ze. Voorzie dus maar extra tijd om een paar keer verkeerd te rijden.


Op 10-5-2018 schreef een anonieme gebruiker:


Fietsroute gereden op hemelvaartsdag en het moet gezegd dat ik het niet echt een rustgevende ervaring vond. Druk verkeer, te veel auto's vooral in de omgeving Schepdaal / Itterbeek.


Op 8-4-2018 schreef een anonieme gebruiker:


Good very very good


Op 13-11-2017 schreef een anonieme gebruiker:


Niet aan te raden voor racefietsen en met of na regenweer af te raden met smalle bandjes. Vandaag twee keer lek gereden en mijn race niet kunnen afwerken. Binnenkort probeer ik het opnieuw maar dan wel met mijn mountainbike. De bewegwijzering lijkt mij in orde. Op het gedeelte dat ik gereden heb leken mij alle bordjes nieuw te zijn.


Op 3-11-2016 schreef een anonieme gebruiker:


De bewegwijzering is niet altijd duidelijk. Na twee keer verloren gereden te zijn (in St-Pieters-Leeuw/Zuun), en teruggekeerd te hebben naar het laatst geziene bordje hield ik het voor bekeken. De eerste keer heb ik gegokt om een straat in te slaan, en dit bleek juist. De tweede keer heb ik helaas niet meer het bordje teruggevonden, zodat ik er een eigen fietstochtje heb aangebreid, mijn neus volgend...


Op 18-8-2016 schreef een anonieme gebruiker:


Regelmatig eens afstappen is zeker aan te raden, vooral voor wie het klimmen niet echt in de benen heeft: het ene heuveltje volgt op het andere! Niet onoverkomelijk en doenbaar met een gewone fiets, maar je voelt het wel... Fietsen met gevoelige bandjes laat je beter thuis: meermaals rij je over pure veldwegen, grind, steenslag, kasseien...


Op 18-8-2016 schreef een anonieme gebruiker:


De bewegwijzering is vrij goed te volgen. De bordjes zijn wel tamelijk verweerd, op de meeste bordjes is de tekst bijna volledig afgesleten maar het richtingspijltje en meestal ook de naam 'Bruegelroute' werden er nieuw overplakt. We kregen de indruk dat de route dus goed onderhouden wordt en dat eventuele mankementen zodra gemeld ook effectief verholpen zullen worden. Natuurlijk blijft het altijd het slimst om niet volledig afhankelijk te zijn van de bordjes en een kaartje of de GPS-track bij de hand te hebben.


Overnachten in de buurt

het Verblijf

B&B

1750 Sint-Martens-Lennik

Meer info

Thermae Grimbergen

Hotel

1850 Grimbergen

Meer info