Kommiezenroute

  • Help jij ons aan foto's van deze fietsroute? Foto's mogen steeds gestuurd worden naar info@vlaanderen-fietsland.be.

De route verkent de grensstreek in de omgeving van Menen. De Leie vormt hier de natuurlijke grens tussen West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Je fietst langs de Leie naar Wervicq-Sud. Vervolgens worden de Franse grensgemeenten Bousbecque en Halluin aangedaan. Terug op Belgisch grondgebied fiets je via de oude smokkelpaden en de E17-grenspost van Rekkem naar Lauwe, vanwaar het jaagpad langs de Leie je terug naar Menen brengt.

Met dank aan Westtoer.


Startpunt: Stadsmuseum 't Schippershof, Rijselstraat 77 - 8930 Menen 1, 8930 Menen
Afstand: 50 km


Te volgen knooppunten:

Deze route is niet bewegwijzerd met fietsknooppunten. Je volgt de bewegwijzering die de naam draagt van deze fietsroute. Om deze reden kan je deze route ook niet op smartphone downloaden.

Kaartgegevens © OpenStreetMap-auteurs, CC-BY-SA

Review deze fietsroute

Op 15-8-2017 schreef Van de Wiele regi:


Best een toffe rit langs de Leie en een deel in Frankrijk waren wel wat van de wijs eens over de grens veranderd de route van naam waardoor we dachten verkeerd te zijn wat verderop staat de naam er terug in het nederlands. Oo in Bousbecque verkeerd gereden daar er geen plaat meer te zien was maar al bij al een toffe rit gemaakt


Op 5-8-2017 schreef Vyvey Danny:


Vandaag de route gereden en zoals Flip zegt inderdaad verkeerd gereden in Bousbecque. Voor de rest waren alle wegwijzers ok en te doen zonder GPS. Leuke afwisselende route zonder grote hoogteverschillen. Enkele stukken tussen Bousbecque en Lauwe zijn meer geschikt voor mountainbike, maar zijn goed te doen met trekking fiets.


Op 7-10-2016 schreef irena cnockaert:


wens komiezenroute kaart af te drukken


Op 13-9-2016 schreef Filip D'Huyvetter:


Mooie, afwisselende route: noordkant vooral langs de Leie, zuidkant steeds weg van zonder zicht op de Leie. In Frankrijk ontbreken zeker enkele bordjes rond het dorp Bousbecque. Eveneens in Frankrijk moet wat gesnoeid worden ,zodat andere bordjes niet weg zitten achter groen. Doordat er in Frankrijk geen straatnaamborden zijn, was de juiste route in de buurt van Bousbecque zelfs met de kaart niet te vinden. Op de kaart is de route 40 km, hier op de site 50 km?


Op 2-9-2016 schreef Jean - Pierre Martin:


Zeer afwisselende route. We hebben deze route in omgekeerde richting gereden met een koersfiets en een elektrofiets en het is zeker doenbaar maar in beide richtingen is een GPS zeker nodig anders word het een zoektocht. Niet aan te raden na zware regenval.


Op 11-8-2016 schreef Martens Marleen:


Prachtige fietsroute, vol afwisseling. Deze route is evenwel niet geschikt voor racefiets, gezien de vele kiezelweggetjes. De route is perfect bewegwijzerd, zowel in Belgie als in Frankrijk. Het wisselen van naam onderweg kan voor sommigen verwarrend overkomen. Een ├ęchte smokkelroute! Hier en daar moet de begroeiing bijgewerkt worden.


Op 30-7-2016 schreef ronny cambier:


mooi streek mooie route MAAR gedeelten van die route zijn volgens mij meer voor een MTB dan voor een gewone fiets en das spijtig wij zijn vertrokken vanuit neuville en ferrain , toevallig op, de Circuit des Gabelous terecht gekomen niet wetende dat dit in belgie de Kommiezenroute was


Op 21-7-2016 schreef Luc Demeulenaere:


Als wandel- en fietspeter voor Westtoer verrassen voorgaande reacties me een beetje. Zowel de fietspeters en -meters als Westtoer doen er alles aan om de bewegwijzering up-to-date te houden en bij te werken waar nodig. Misschien is het interessant om weten (voor zover dat niet het geval is ...) dat de Kommiezenroute in Frankrijk aangeduid staat als CIRCUIT DES GABELOUS. Dat staat zo ook vermeld op de kaart van Westtoer.


Op 10-7-2016 schreef Bruno Fierens:


Erg mooie verkenning van de grensstreek. Brengt je ook langs mooie groene plaatsjes, vergezichten & WO1 verleden in Noord Frankrijk. Op een drietal plaatsen is een GPS wel handig.


Op 25-5-2016 schreef jef deplancke:


met de fiets gps kom je er wel, er is wel een groot gebrek aan rust plaatsen een bankje of een terrasje in een Frans dorp.In frankrijk zijn de plaatselijke winkel pas laat op de dag open.


Op 7-5-2016 schreef Stefaan Allegaert:


Heel wat wegwijzers zijn verdwenen waardoor het onmogelijk is om de route te volgen. Als dit niet onderhouden wordt, zou het beter zijn om de route af te schaffen.


Overnachten in de buurt

B&B PassaDia

B&B

8550 Zwevegem

Meer info