Kastelenroute

Fiets langs de oevers van de Schelde, waar de rijke industriëlen destijds hun riante buitenverblijven bouwden. Ga door imposante dreven en parken, door het natuurgebied van de Kalkense Meersen en langs de velden en serres van bloemisten. Het pronkstuk is het kasteel van Laarne, een imposante middeleeuwse waterburcht met een vermaarde zilvercollectie.

​Met dank aan Toerisme Oost-Vlaanderen.


Startpunt: Gemeentehuis Destelbergen, Dendermondsesteenweg 430 - 9070 Destelbergen
Afstand: 48 km


Te volgen knooppunten:

Deze route is niet bewegwijzerd met fietsknooppunten. Je volgt de bewegwijzering die de naam draagt van deze fietsroute. Om deze reden kan je deze route ook niet op smartphone downloaden.


Review deze fietsroute

Op 27-8-2019 schreef een anonieme gebruiker:


We hebben op zondag ons gewaagd om de Kastelenroute te fietsen. Is dat tegengevallen, 1ste probleem, foute startplaats. Op deze site staat Gemeentehuis Dendermondsesteenweg 430 Destelbergen. Na daar lang rondrijden, zoeken en gevraagd, horen we dat de straat verkeerd is, nl Dendermondestraat, maw we zaten in een verkeerde deelgemeente. Om daar te komen was het 5,4km fietsen. Groot was onze verbazing dat ook daar nul komma niets aan bewegwijzering staat. Dus weer rond het dorp gereden en gevraag, maar niemand wist van een fietstroute. Wat een geluk dat we op onze gsm een app hebben met de knooppunten. De start lag meer dan een km verder dan aangegeven. Eindelijk konden we vertrekken, maar ook de route viel ons tegen, Maar enkel kastelen gezien en dan nog tussen de bomen door, de velden waren het merendeel, dus dat wordt vreselijk eentonig, ook dikwijls drukke banen moeten kruisen, dus gevaarlijk en zeker niet ontspannend. Wat toch de bedoeling is van een fietstocht.


Op 30-7-2019 schreef een anonieme gebruiker:


Ik heb contact opgenomen met toerisme Oost-Vlaanderen en ze hebben mij gezegd dat de bordjes zijn weg genomen, en dat de route nu heruitgestippeld is met knooppunten die je hier kan terugvinden: https://www.tov.be/nl/fietsen-langs-kastelen-1


Op 19-6-2019 schreef een anonieme gebruiker:


Het was altijd een mooie route. Gisteren weer geprobeerd om deze route te rijden.Maar tot onze grote spijt was er geen enkel bordje meer te vinden. Dus deze route bestaat volgens mij niet meer. Jammer,graag een aanpassing op jullie site.


Op 16-8-2018 schreef een anonieme gebruiker:


Toffe route! Geen probleem gehad met bewegwijzering.


Op 29-7-2018 schreef tony POPPE:


we hebben al mooiere routes gereden dan deze , omwille van bewegwijzering die soms ontbreekt op crusiale punten !!!! en de staat van de wegen ( MET DIEPE PUTTEN ) !!!!


Op 27-5-2018 schreef Anniek Devijdt:


Had meer verwacht van deze route. Bijna geen kastelen gezien. Kasteel van Laarne is prachtig. Veel wegen met putten waardoor je niet kan rondkijken, je moet je ogen op de weg hebben. De bewegwijzering zit dikwijls in het groen verdoken alsook soms niet duidelijk rechts of links. Soms moet je door wijken of industriezone. Maar toch veel stukken mooi groen. Niet veel opties om iets te drinken.


Op 18-5-2018 schreef een anonieme gebruiker:


Mooie rustige route met mooie natuur en goede bewegwijzerde wegen.


Op 2-4-2018 schreef een anonieme gebruiker:


Mooie rustige fietsrit met veel variaties. Mooie stukjes natuur wel af en toe lichte heuveltjes. best jammer dat de bewegwijzering de wensen overlaat. Best met GPX-bestand de rit maken.


Op 14-7-2017 schreef een anonieme gebruiker:


Gisteren de kastelen route proberen rijden maar jammer genoeg na 8.5km met oprijden van de scheldedijk moeten stoppen nergens nog bordje gezien ;-(


Op 1-6-2017 schreef een anonieme gebruiker:


Mooie route, maar niet te doen zonder gps, want bewegwijzering is te schaars, behalve in Laarne. Als je de scheldedijk op moet weet je niet of je naar links of rechts moet gaan. Sommige bordjes lijken ook verdraaid, want je komt dan ergens uit waar 1 km in de omtrek geen bordjes meer te vinden zijn o.m. bij begin heusden


Op 31-10-2016 schreef een anonieme gebruiker:


Route met veel variatie. Een stuk over de scheldedijk. Je komt er langs allerlei bezienswaardigheden. Mooie natuur in de herfst. Weinig heuvels. Alleen een beetje jammer van de vele paardenpoep en motaars op het moment van rijden. De bewegwijzering is hier en daar wel schaars, maar met het gpx-bestand in de gps is dat geen probleem. Kortom een ritje waar ik van genoten heb.


Op 18-7-2016 schreef een anonieme gebruiker:


Ook de paardenliefhebbers komen op deze route aan bod, je passeert de paardenmelkerij Kattenheye en The Old Horses Lodge, beiden in Laarne.


Op 18-7-2016 schreef een anonieme gebruiker:


Hele mooie route. Onderweg kom je 2 speeltuintjes tegen nl. dorp Destelbergen en thv de sporthal in Laarne, waar je ook kan picknicken eveneens passeer je het kinderpretparkje Harry Malter. Voor de gelovigen onder de fietsers vind je talrijke kappeltjes (Belindekapel, Klopperskapelleke, bidplaats in Destelbergen). Op de route kan je op verschillende plaatsen een stop inlassen om een terrasje te doen (Laarne, Heusden, Destelbergen). Route staat heel goed aangeduid.


Op 10-7-2016 schreef een anonieme gebruiker:


Mooie route met veel variatie ! Opgepast enkele onverharde paden met diepe putten ! Opgepast adres startplaats is verkeerd ! Het is niet Dendermondsesteenweg maar Dendermondesteenweg !