West-Vlaamse Bergenroute

  • Help jij ons aan foto's van deze fietsroute? Foto's mogen steeds gestuurd worden naar info@vlaanderen-fietsland.be.

Zoals de naam suggereert, neemt deze tocht je mee op verkenning in het Heuvelland. Oude getuigenheuvels met o.m. de Kemmelberg en de Rode Berg bepalen er het landschapsbeeld. De acht dorpen van het Heuvelland staan tijdens deze tocht centraal. Daarnaast worden ook de taalgrensgemeente Mesen en het provinciedomein De Palingbeek bezocht.

Met dank aan Westtoer.


Foto met dank aan vlaanderen-fietsland.be.


Startpunt: BC De Bergen, Reningelststraat 11 - 8956 Kemmel
Afstand: 45 km


Te volgen knooppunten:

Deze route is niet bewegwijzerd met fietsknooppunten. Je volgt de bewegwijzering die de naam draagt van deze fietsroute. Om deze reden kan je deze route ook niet op smartphone downloaden.


Review deze fietsroute

Op 23-9-2019 schreef bernard veys:


inderdaad een heel mooie route;de route is aan de voet van de Monteberg inderdaad anders aangeduid als vroeger,en dat levert een paar extra kilometers,en een flinke beklimming op.Misschien toch best aanpassen op het web,om misverstanden te voorkomen?


Op 15-8-2019 schreef Vanthomme Luc:


Als je aan de voet van de Monteberg staat dan fiets je linksaf, boven gekomen moet je dan opnieuw links afslaan " Maar daar is het zeshoekig bord verdwenen" waar je passeert aan Huize Gotschalk of zoiets. Ik wil dit even melden. Groeten


Op 7-8-2019 schreef een anonieme gebruiker:


Zeer mooie route.... Lastig maar te doen enkel het stukje in westouter waar je door een dreef word gestuurd is niet ideaal met een racefiets. Anders prima en perfect bewegwijzerd.


Op 3-6-2019 schreef Peter Clappaert:


Heel mooie route voor de geoefende fietser. 47 km met ongeveer 500 hoogtemeter. Tussen Dranouter en Loker wijkt de route af van het plan en GPX. De bordjes leiden ons langs de Monteberg en Klokhofweg-Kleine Kemmelbergweg (voor de klimmers) om zo naar Loker te rijden.


Op 22-2-2019 schreef een anonieme gebruiker:


Zeer mooie afwisselende route. Aanrader. We doen ze deze zomer nog eens opnieuw. Route is wel maar 35 km ipv 45 km!!!


Op 16-10-2018 schreef een anonieme gebruiker:


Zeer mooie fietsroute met zeer mooie landschappen en vergezichten. ( lille, Arras waren zichtbaar). Korte stukjes waren sterk stijgend, maar daarna aangenaam bergaf. Gelukkig hadden wij een elektrische fiets. Geen problemen met de bordjes, alles mooi aangegeven. Geen één keer verkeerd gereden. We gaan deze route in de zomer nog eens overdoen.


Op 22-7-2018 schreef een anonieme gebruiker:


Toch nog even melden dat het bovenstaand plannetje verkeerd is. Na Dranouter moet je pas aan de Klokhofweg links af slaan en niet reeds aan de Koenraadstraat. Hopelijk staat de route correct op de GPX want het stukje Klokhofweg en Kleine Kemmelstraat, en uiteraard ook het Franse oorlogskerkhof, zijn de moeite waard.


Op 22-7-2018 schreef een anonieme gebruiker:


Alle W-Vl. routes ondertussen één of meerdere keren gedaan. Westvlaamse bergenroute, Schreveroute en Veurne Ambachtroute zijn de onverbiddelijke top 3.


Op 24-9-2017 schreef een anonieme gebruiker:


Mooie lus. Bordjes staan soms wat laat maar toffe rit. Witte bordjes met rode rand en pijlen.


Op 28-8-2017 schreef een anonieme gebruiker:


Super tocht gehad vandaag geen enkel probleem met de bewijzering gehad rustig in het heuvelland wel enkele kuitenbijters maar met de gedachte in het achterhoofd dat er een mooie afdaling komt gaf de kracht om door te zetten. ook een mooie stop genomen aan het beste café van het heuvelland met prijzen die echt de moeite waard zijn een€1.50 voor een pintje wat moet er nog meer zijn


Op 14-8-2017 schreef een anonieme gebruiker:


heel aangename route, prachtig!


Op 14-8-2017 schreef een anonieme gebruiker:


prachtige route, heel mooi!


Op 3-8-2017 schreef een anonieme gebruiker:


Zeker een aanrader. Heel mooi landschap. Ik reed de route met mijn zoon van 12, beiden met de koersfiets. De bordjes zijn inderdaad slecht leesbaar. Vaak moet je afremmen omdat je van enige afstand de letters niet meer kan zien. Maar laat dit je niet tegenhouden, voor 2 euro koop je een kaart met de route voor het geval dat...


Op 17-7-2017 schreef een anonieme gebruiker:


Dit blijft een absolute topper onder de bewegwijzerde routes. Helaas kunnen veel van de bordjes een opfrissing gebruiken. (met een rode viltstift de pijltjes bijwerken zou al een begin kunnen zijn) Laat u hierdoor echter niet afschrikken, dit parcours levert 45 heerlijke kilometers voor de ervaren kuiten.


Op 3-7-2017 schreef een anonieme gebruiker:


Heel mooie route,al enkele malen gefietst met een ebike.


Op 16-12-2016 schreef een anonieme gebruiker:


fantastisch mooie route , je waant je zowaar in Toscane (bij mooi weer dan toch !) Hier en daar een bordje verdwenen ,o.a in Wijtschate , dus best een kaartje bij de hand. Trek er je tijd voor uit , want het klimmen is voor een doordeweekse fietser niet van de poes.


Op 16-8-2016 schreef een anonieme gebruiker:


Onze West-Vlaamse Bergenroute mag er zijn! Wat hebben we met zijn vieren van deze fietsroute genoten. Met zijn mooie heuvels en eens op de top genieten van het mooie uitzicht en daarna in dalende lijn op naar de volgende top! Het mooie weer was de kers op de taart en raden wij het iedereen aan, alhoewel deze route op sommige momenten toch wel lastig kan zijn, maar met wat karakter lukt dit zeker wel!


Overnachten in de buurt

De Reunie

Vakantiewoning

8920 Langemark-Poelkapelle

Meer info

Greenhouse B&B

B&B

8920 Langemark-Poelkapelle

Meer info

B&B Varlet Farm

B&B

8920 Langemark-Poelkapelle

Meer info

Vakantiewoning Belle Vue

Vakantiewoning

8980 Zonnebeke

Meer info

De Bosgeus

Vakantiewoning

8950 Nieuwkerke

Meer info