Laat onze app je leiden langs fietsknooppunten

Vlaanderen Fietsland app

Meer dan 18.000 km fietsplezier in je broekzak


Je kan alle Vlaamse fietsknooppunten ook mee op zak nemen. Via onze app is het mogelijk om mobiel fietsroutes te plannen of te importeren vanaf onze online fietsrouteplanner en op stap te gaan. De app kan gratis gedownload worden via Google Play en de App Store.

Waar kan ik de app downloaden?

Onze app is beschikbaar voor iPhone en Android gebruikers. Je vindt de app door in de App Store of Google Play te zoeken naar 'Vlaanderen Fietsland'.

Is de app gratis?

Het basisgebruik van de app is gratis. Je kan vrijblijvend aan abonnement nemen aan € 9.99 per jaar waardoor je toegang krijg tot een aantal extra leuke functies.

Hoe kan ik abonnee worden?

Hoe werkt de app?

Hieronder vind je een lijst van alle mogelijkheden binnen de Vlaanderen Fietsland app. Items met een (+) zijn functies die enkel voor abonnees beschikbaar zijn. Kies een item voor meer info:

 1. Inloggen
 2. Startscherm
 3. Fietsrouteplanner
 4. Mijn opgeslagen fietsroutes
 5. Suggestieroutes
 6. Fietsroutes importeren
 7. Fietsroutes synchroniseren
 8. Fietsroutes delen
 9. Navigeren naar startpunt
 10. PlayRoutes
 11. Abonnement nemen
 12. Profiel bekijken
 13. Navigatiemodus(+)
 14. Registreer langs waar je fietst(+)
 15. Fietsroutes omdraaien(+)
 16. Fietsrouteplanner Pro routes importeren(+)
 17. Offline kaarten gebruiken(+)
 18. Hoogteprofielen(+)

1. Inloggen

Inloggen met je Vlaanderen Fietsland-account

Als je de app de eerste keer gebruikt, moet je inloggen. Daarvoor heb je een Vlaanderen Fietsland-account nodig. Als je nog geen account hebt kan je een account maken via onze website of in de app door in het loginscherm te kiezen voor 'MAAK ACCOUNT'. Je kan ook inloggen met Facebook, Apple (als je iPhone gebruikt) of Google (als je Android gebruikt).

Wachtwoord vergeten?

Als je al een Vlaanderen Fietsland-account hebt maar je wachtwoord niet meer kent kan je een nieuw wachtwoord aanvragen via onze website of in de app door te kiezen voor 'WACHTWOORD VERGETEN?'.

Privacybeleid en gebruiksvoorwaarden

Als je inlogt in onze app, ga je explictiet akkoord met onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid. Ook in de app kan je steeds de meest recente versie van onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid raadplegen door het menu rechtsboven (de drie streepjes) te openen.

Terug naar inhoudstafel


2. Startscherm

Check updates fietsnetwerk

In het menu van het startscherm (drie streepjes rechts bovenaan) kan je steeds onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid raadplegen. Daarnaast kan je ook steeds checken of er een update beschikbaar is voor het fietsnetwerk. Er vinden namelijk regelmatig veranderingen plaats op het Vlaamse fietsknooppuntennetwerk. Je hoeft dit niet vaak te doen: als je de app (her)start wordt er automatisch gecontroleerd of er wijzigingen aan het fietsnetwerk zijn. Je kan in het menu ook uitloggen uit de app.

Hoofdmenu

In het startscherm vind je het hoofdmenu van de app:

 • Fietsrouteplanner: via de fietsrouteplanner kan je het meer dan 12.000 km lange fietsnetwerk raadplegen én fietsroutes plannen langs de fietsknooppunten.
 • Mijn routes: hier vind je je opgeslagen fietsroutes terug (zowel je fietsroutes die je bewaarde in de app, website(+) en fietsroutes voor offline gebruik(+)).
 • Zoek routes: vind een fietsroute uit een aanbod van meer dan 500 suggestieroutes (een combinatie van fietsroutes die we zelf selecteerden en fietsroutes aangeboden door Toerisme Vlaams-Brabant, Toerisme Provincie Antwerpen en Toerisme Oost-Vlaanderen).
 • PlayRoutes: entertainende, avontuurlijke fietsroutes (betalend aanbod). Vanaf juni 2021 publiceren we onze eerste PlayRoutes.
 • Mijn abonnement/abonnee worden: hier kan je een abonnement aankopen om toegang te krijgen tot extra functies of de status van je abonnement nakijken als je al een abonnement hebt.

Menu onderaan scherm

Onderaan, in de'blauwe band', vind je dit menu (van links naar rechts):

 • Start: startscherm van de app.
 • Importeer route: importeer een fietsroute vanaf vlaanderen-fietsland.be of een OP STAP route.
 • Profiel: raadpleeg de gegevens die gekoppeld zijn aan je Vlaanderen Fietsland-account.
 • Info: algemene info over de Vlaanderen Fietsland app.

Terug naar inhoudstafel


3. Fietsrouteplanner

Fietsroutes plannen langs knooppunten

In de fietsrouteplanner in de app kan je zelf fietsroutes plannen langs knooppunten. Opletten: niet overal zijn fietsknooppunten aanwezig. Op de fietsrouteplanner op onze website kan je zien waar er overal fietsknooppunten aanwezig zijn. De Provinciale Toeristische Organisaties bepalen waar er al dan niet knooppunten komen en werken ze uit op het terrein.

Knooppunten selecteren

Om een fietsroute te plannen langs knooppunten ga je naar een gebied waar knooppunten zijn. Zoom diep genoeg in tot je de rood-witte knooppunten met nummers ziet verschijnen op de kaart. Duw op het knooppunt waar je wil starten en kies daarna de volgende knooppunten langs waar je wilt fietsen. De app berekent steeds de totale afstand van de gekozen fietsroute (kilometeraanduiding rechtsboven). De gekozen fietsroute heeft een blauwe kleur. De zwart-witte pijltjes geven de richting van je fietsroute aan.

Surprise Me

Je kan jezelf ook laten verrassen met onze handige Surprise Me functie. Duw rechtsboven op het groen-witte icoon (routemodus). Kies daarna voor 'Surprise Me' waarna je het knooppunt kiest waar je een fietsroute wilt starten. Geef daarna het gewenste aantal kilometer in dat je wilt fietsen. De app zal een lusvormig traject voor je berekenen. Om terug zelf knooppunten te kiezen, ga je terug naar de routemodus en kies je voor 'Punt naar punt'.

Fietsroutes aanpassen

Je zal merken dat elk knooppunt dat je kiest een paarse marker krijgt bovenaan. Deze paarse markers kan je verslepen naar een ander knooppunt of verwijderen om het geselecteerde knooppunt te verwijderen uit je fietsroute. Zo kan je tijdens het plannen van een fietsroute het traject aanpassen. Ook de groene en blauwe marker (start- en eindpunt van de fietsroute) kan je verslepen of verwijderen.

Blauwe knoppen onderaan fietsrouteplanner

Onderaan vind je een aantal actieknoppen (van links naar rechts):

 • Ongedaan maken: verwijder het laatst toegevoegde traject van je fietsroute.
 • Reset fietsroute: reset de volledige fietsroute.
 • Fietsroute omdraaien(+): draai de fietsroute om zodat je startpunt je eindpunt wordt.
 • Bekijk lijst van knooppunten: bekijk je gekozen knooppunten in lijstvorm.
 • Locatie opvragen: centreer de kaart op basis van je huidige GPS-locatie.

Routeplanner menu

Rechtsboven (drie streepjes) vind je het menu van de fietsrouteplanner. In het menu vind je deze items:

 • Zoek plaats: zoek een plaats (stad, gemeente of deelgemeente in België) en centreer de kaart op die plaats.
 • Interessante plaatsen: vink aan welke Points of interest je wil tonen op de kaart. De lijst van interessante plaatsen is op dit moment relatief beperkt maar zal in de toekomst verder uitgebreid worden.
 • Navigatiemodus(+): volg de gekozen fietsroute in onze handige navigatiemodus met de GPS-functie van je smartphone.
 • Offline kaarten(+): download de gekozen fietsroute voor offline gebruik. Zo kan je in de navigeren langs de fietsroute zonder afhankelijk te zijn van mobiele data.
 • Deel route: deel de gekozen fietsroute met je vrienden.
 • Bewaar route: bewaar de gekozen fietsroute zodat je de fietsroute later terug kan openen.
 • Instellingen: open de fietsrouteplanner instellingen (hier kan je het tonen van de voltooide tracks(+) en interessante plaatsen uitschakelen).

Terug naar inhoudstafel


4. Mijn opgeslagen fietsroutes

Bewaar je fietsroutes voor later

Wanneer je in de fietsrouteplanner van de app een fietsroute bewaard, vind je deze altijd terug onder 'Mijn routes' via het startscherm. Je kan een fietsroute openen door op de betreffende fietsroute te duwen. OPGELET: fietsroutes die je bewaarde en die langs knooppunten lopen, kunnen na verloop van tijd ongeldig worden. Dit komt omdat er regelmatig aanpassingen gebeuren aan het fietsknooppuntennetwerk. Als een oudere, bewaarde fietsroute niet meer actueel is (doordat de knooppunten/trajecten veranderde) kan je de fietsroute niet meer openen omdat de fietsroute niet meer bestaat.

Fietsroutes verwijderen of naam aanpassen

Om een opgeslagen fietsroute te verwijderen of de naam van de route aan te passen, 'swipe' je de betreffende fietsroute van rechts naar links. Dit kan enkel bij fietsroutes die je bewaarde via de fietsrouteplanner in de app.

Fietsroutes sorteren

Je kan de lijst van fietsroutes steeds sorteren door rechtsboven te duwen op het lijst-symbool.

Fietsroutes synchroniseren

Gebruik je meerdere toestellen of zie je bepaalde via de website bewaarde fietsroutes niet in de app? Maak dan gebruik van de synchronisatieknop (het refresh-symbool bovenaan in de blauwe balk).

Toon online bewaarde fietsroutes(+)

Door de optie 'Toon enkel via de website bewaarde routes' aan te vinken kan je al je fietsroutes opvragen die je ooit bewaarde via de website van vlaanderen-fietsland.be. Deze fietsroutes kan je openen in de app, maar niet verwijderen of de naam aanpassen. Online bewaarde fietsroutes kan je enkel aanpassen/verwijderen via je account op vlaanderen-fietsland.be.

Offline fietsroutes(+)

Alle fietsroutes die je voor offline gebruik hebt bewaard vind je steeds terug onder de tab 'Offline'. Offline bewaarde fietsroutes kan je in de navigatiemodus volgen zonder gebruik te maken van mobiele data. Laat de lijst van offline bewaarde fietsroutes niet te lang worden; offline kaarten nemen heel wat opslaggeheugen in beslag. Je kan offline fietsroutes wissen door de betreffende offline fietsroute van rechts naar links te 'swipen'.

Terug naar inhoudstafel


5. Suggestieroutes

Meer dan 500 suggestieroutes

Geen zin om zelf een fietsroute uit te stippelen? Geen probleem. Via het startscherm van de app kan je kiezen voor 'Zoek routes'. Daar kan je zoeken naar een geschikte fietsroute in het aanbod aan fietsroutes die we zelf uitwerken of fietsroutes die worden aangeboden door onze partners Toerisme Vlaams-Brabant, Toerisme Provincie Antwerpen en Toerisme Oost-Vlaanderen.

Fietsroutes zoeken op basis van plaats of trefwoord

Je kan fietsroutes zoeken op basis van een trefwoord of een plaats (Vlaamse stad, gemeente of deelgemeente). Door op 'Zoek routes' te duwen krijg je alle fietsroutes te zien die aan je zoekcriteria voldoen.

Fietsroutes zoeken op basis van je locatie

Door op 'Routes in mijn buurt' te duwen kan je alle suggestieroutes opvragen die niet ver van je huidige locatie liggen.

Kies gewenste afstand

Met de schuifregelaar kan je een extra filter instellen: bepaal de minimum- en maximumafstand voor de fietsroute die je zoekt.

Terug naar inhoudstafel


6. Fietsroutes importeren

Importeer fietsroutes

Via het startscherm van de app kan je onderaan op het QR-code symbool duwen om fietsroutes te importeren in de app.

Importeer fietsroutes met een QR-code

Als je via PC een fietsroute hebt uitgestippeld via onze online fietsrouteplanner kan je een QR-code genereren. Dat kan je doen door in de online fietsrouteplanner op vlaanderen-fietsland.be een fietsroute te tekenen en daarna in het actiemenu op de knop met het icoontje van een QR-code te klikken. Scane de QR-code met de app, en de fietsroute zal getoond worden in de fietsrouteplanner van de app. Je kan ook een QR-code scannen van een fietsroute die iemand anders met je deelt in de Vlaanderen Fietsland app (zie punt 8 in deze handleiding).

Fietsroutes importeren met een routecode

Wanneer iemand een een fietsroute deelt via de app krijgt de gedeelde fietsroute een unieke routecode (zie punt 8 in deze handleiding). Door de code in te voeren en te duwen op 'Importeer route' kan je de fietsroute onmidellijk overbrengen naar jouw app.

Terug naar inhoudstafel


7. Fietsroutes synchroniseren

Synchroniseer al je bewaarde fietsroutes met de vlaanderen-fietsland.be website

Via het startscherm van de app kan je naar 'Mijn routes' gaan. Daar vind je bovenaan een synchronisatieknop (het witte refresh-symbool). Als je op deze knop duwt zal de app al je bewaarde fietsroutes synchroniseren met je account op vlaanderen-fietsland.be (daar vind je al je bewaarde fietsroutes terug als je ingelogd bent onder 'Account' -> 'Mijn routes'). Je hoeft dit niet altijd manueel te doen, de app zal zelf automatisch elk half uur al je fietsroutes synchroniseren. Als je op een bepaald moment vaststelt dat je bewaarde fietsroutes op vlaanderen-fietsland.be niet overeenkomen met de bewaarde fietsroutes die je ziet in de app, kan je gebruik maken van deze synchronisatieknop. Let wel op: enkel als abonnee kan je de bewaarde fietsroutes in de app ook raadplegen op vlaanderen-fietsland.be. Ook het kunnen bekijken van bewaarde fietsroutes via vlaanderen-fietsland.be in de app is een functie exclusief voorbehouden voor abonnees.

Gefietste trajecten (groene slotjes) synchroniseren(+)

Wanneer je als abonnee gebruik maakt van de functie om te registreren langs welke trajecten van het fietsnetwerk je al hebt gefietst (de rode en groene slotjes die je ziet op de fietsrouteplanner), kan je deze ook synchroniseren met je account op vlaanderen-fietsland.be. Op die manier worden je groene slotjes ook zichtbaar op de fietsrouteplanner op vlaanderen-fietsland.be. Deze slotjes worden automatisch mee gescynhroniseerd als je op de synchronisatieknop duwt onder 'Mijn routes' in de app.

Terug naar inhoudstafel


8. Fietsroutes delen

Deel al je fietsroutes

Je kan elke fietsroute die je maakt of bekijkt in onze app delen met anderen. Als je een fietsroute hebt uitgetekend in de fietsrouteplanner van de app, kan je via het menu rechtsboven (de drie lijntjes) kiezen voor 'Deel route' (zie punt 3 in deze handleiding). Ook als je een fietsroute opent onder 'Mijn routes' of een fietsroute bekijkt via 'Zoek routes' (zie punt 5 in deze handleiding) kan je de betreffende fietsroute delen met anderen.

Handige QR-code

Elke fietsroute die je deelt krijgt een unieke QR-code. Wanneer je deze QR-code toont aan een andere gebruiker van onze app, kan de andere gebruiker via het startscherm van de app kiezen om de QR-code te scannen (zie punt 6 in deze handleiding). Dit een zeer snelle manier om fietsroutes van het ene naar het andere toestel over te brengen.

Delen op Facebook

Je kan een fietsroute ook delen op Facebook. Er wordt op je Facebook tijdlijn een link naar je gedeelde fietsroute getoond samen met een kaartje van het startpunt van de fietsroute.

Delen met een routecode

De routecode kan je doorgeven aan anderen zodat zij de fietsroute kunnen binnenhalen in hun Vlaanderen Fietsland app (zie punt 6 in deze handleiding). Door op de blauwe knop met het enveloppe-symbool te duwen kan je de routecode doorsturen per e-mail (de standaard e-mail app die je gebruikt wordt geopend).

Delen met een link

De link kan je kopiëren en bezorgen aan je vrienden. De link is handig als je andere gebruikers je fietsroute wilt laten tonen via een webbrowser op een PC. Door op de blauwe knop met het enveloppe-symbool te duwen kan je de link doorsturen per e-mail (de standaard e-mail app die je gebruikt wordt geopend).

Terug naar inhoudstafel


9. Navigeren naar startpunt

Navigeer naat startpunt met je favoriete navigatie-app

Voor elke fietsroute die je bekijkt of maakt in de app kan je navigeren naar het startpunt via je favoriete navigatie-app (Google Maps, Waze of Apple Maps). Wanneer je een fietsroute opent vanuit 'Mijn routes' in het startscherm van de app krijg je de kaart van de fietsroute te zien. Onderaan dat scherm zie je een oranje knop. Door hierop te duwen, kan je ervoor kiezen om te navigeren naar het startpunt met Google Maps, Waze of Apple Maps. De Vlaanderen Fietsland app stuurt de coördinaten van het startpunt door naar de gekozen navigatie-app waardoor je makkelijk kan navigeren naar het startpunt van de gekozen fietsroute.

Terug naar inhoudstafel


10. PlayRoutes

Beleef je fietsroutes op een hoger niveau

PlayRoutes is een kwaliteitslabel voor fiets- en wandelroutes dat we ontwikkelden voor een nieuw concept dat we midden juni 2021 zullen lanceren. Door op 'Check PlayRoutes' te duwen kan je de nieuwste PlayRoutes opvragen zodra we ons eerste aanbod uitgewerkt zullen hebben.

Terug naar inhoudstafel


11. Abonnement nemen

Krijg toegang tot Premium functies

Het basisgebruik van de Vlaanderen Fietsland app is gratis voor iedereen. Ben je op zoek naar meerwaarde? Dan kan je overwegen om een abonnement te nemen. Een abonnement kost € 9.99 voor een volledig jaar. In het startscherm van de app kan je kiezen voor 'Abonnee worden' waarna je alle functies kan bekijken waar je toegang toe krijgt als abonnee. Als je al abonnee bent, zie je de knop 'Mijn abonnement'.

Hoe kan ik een abonnement kopen?

Je kan een abonnement kopen via onze website of in de app. Als je een abonnement koopt in de app betaal je via je Google Play account als je Android gebruikt. Als je iPhone/iPad gebruiker bent betaal je het abonnement in de app met je iTunes-account. Let wel op: als je een abonnement koopt in de app via Google Play of iTunes, wordt je abonnement na afloop automatisch verlengd, tenzij je het zelf opzegt via de Goolge Play- of iTunes-account waarmee je het abonnement kocht. Als je een abonnement koopt via onze website wordt dit niet automatisch verlengd na afloop.

Hoe kan ik een abonnement opzeggen?

Als je het abonnement hebt aangekocht via Google Play, kan je het enkel opzeggen, via de Google Play account waarmee je het abonnement kocht. Kocht je het abonnement op iPhone of iPad, kan je het abonnement enkel opzeggen via de iTunes-account waarmee je het abonnement kocht. Hoe je deze abonnementen kan zeggen vind je terug op de websites van Google of Apple:

Een abonnement dat je kocht via onze website hoef je niet op te zeggen. Deze abonnementen worden niet automatisch verlengd en lopen gewoon af.

Terug naar inhoudstafel


12. Profiel bekijken

Bekijk alle gegevens die gekoppeld zijn aan je account

In het startscherm van de app kan je onderaan in de blauwe balk kiezen om je profiel te bekijken. Op dit scherm zie je alle gegevens die gekoppeld zijn aan je account.

Hoe kan ik de gegevens in mijn account wijzigen of mijn account verwijderen?

Als je de gegevens in je account wilt wijzigen, kan je dat niet doen in de app. Je kan het wel doen via vlaanderen-fietsland.be. Door daar in te loggen kan je in het navigatiemenu van de website naar 'Account' -> 'Mijn gegevens' gaan. Daar kan je je persoonlijke gegevens aanpassen. Je kan er eveneens een aanraag indienen om je account volledig uit onze systemen te laten wissen.

Hoe kan ik mijn wachtwoord aanpassen?

Je wachtwoord kan je enkel aanpassen via vlaanderen-fietsland.be. Surf naar onze website, log daar in met de account waarvan je het wachtwoord wilt wijzigen. Daarna kan je in het navigatiemenu van de website naar 'Account' -> 'Mijn gegevens' gaan. Op die pagina kan je je wachtwoord aanpassen.

Terug naar inhoudstafel


Laat je leiden door onze app

De navigatiemodus (enkel voor abonnees) kan je openen via de fietsrouteplanner (zie punt 3 in deze handleiding) of via een bewaarde fietsroute of suggestieroute die je opent in de app. Via de navigatiemodus (enkel voor abonnees) kan je elke fietsroute volgen met de GPS-functie van je smartphone. Tijdens het fietsen toont de app je locatie op de fietsroute. In de navigatiemodus zie je je afgelegde afstand, het volgende knooppunt dat je moet volgen, de duur van je fietsroute...

Stemnavigatie

Als je een fietsroute langs knooppunten volgt in de navigatiemodus kan je ervoor kiezen dat een stem je bij elk knooppunt zegt wat het volgende knooppunt is. Ook als je minstens 50 meter afwijkt van je traject zal de app je een waarschuwing geven. Je kan deze opties activeren door in de navigatiemodus naar de instellingen te gaan (het tandwieltje rechts bovenaan) en daar de optie 'Gebruik stemnavigatie' en 'Afwijkalarm' te activeren. Zorg er uiteraard voor dat je het volume van je smartphone hoog genoeg zet om de instructies te horen. Als je een fietsroute volgt die niet langs knooppunten loopt kan je enkel de optie 'Afwijkalarm' activeren.

Registreer tracks

De rode/groene slotjes die je ziet geven aan of je al langs het betreffende traject hebt gefietst of niet. Een groen slotje geeft aan dat je ooit al langs het traject hebt gefietst (via de navigatiemodus of omdat je het slotje manueel groen hebt gemaakt in de fietsrouteplanner). Als je aan een rood slotje komt zal de app het slotje groen maken zodat je later op de kaart ziet dat je hier al gefietst hebt. Je kan deze optie activeren door in de navigatiemodus naar de instellingen te gaan (het tandwieltje rechts bovenaan) en daar de optie 'Registreer tracks' te activeren. De optie 'Registreer tracks' is enkel beschikbaar als je een fietsroute langs knooppunten volgt.

Draai kaart met mijn richting

Standaard draait de kaart in de navigatiemodus mee met je draairichting. Als je liever hebt dat het noorden steeds bovenaan blijft tijdens het navigeren, kan je naar de instellingen gaan (het tandwieltje rechts bovenaan) en daar de optie 'Draai kaart met mijn richting' deactiveren.

Herpositioneren

Onderaan in de navigatiemodus zie je de knop 'herpositioneren' (de tweede knop van rechts, onderaan). Deze functie kan je enkel gebruiken als je langs fietsknooppunten fietst. Hij is handig wanneer je door omstandigheden een bepaald fietsknooppunt hebt gemist (door bv. werkzaamheden of omdat je je fietsroute onderweg inkort). Wanneer je terug op de fietsroute komt kan je op deze knop duwen om de fietsroute te hernemen vanop je nieuwe locatie.

Navigatiemodus gebruiken wanneer de Vlaanderen Fietsland app niet geopend is

Het gebeurt dat je tijdens je fiettocht je smartphone even wegstopt of je scherm uitzet om je batterij te sparen. Wanneer je dat doet verdwijnt onze app naar de achtergrond. Als je wilt dat de navigatiemodus in die situatie blijft werken, moet je onze app toestemming geven om altijd gebruik te mogen maken van je locatie. Zonder deze toestemming werkt de navigatiemodus niet als je onze app naar de achtergrond brengt door bijvoorbeeld je scherm te sluiten en je smartphone weg te stoppen. Hoe je dat doet hangt af van welke type smartphone je hebt. Hieronder vind je voor elk platform een link voor meer info over hoe je de locatie-rechten voor onze app kan aanpassen:

Gebruik je een Huawei smartphone? Dan moet je nog extra stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat onze navigatiemodus ook werkt op de achtergrond. Bepaalde versies van Huawei smartphones zetten standaard het gebruik van de locatie op de achtergrond uit. Dit zorgt ervoor dat je locatie enkel wordt gevolgd als je je scherm en de Vlaanderen Fietsland app in de navigatiemodus laat aanstaan. Als je wilt dat je locatie ook wordt gevolgd als je scherm uitstaat, ga je naar de instellingen van je smartphone: 'Instellingen' -> 'Batterij' -> 'App opstartbeheer'. Daar moet je bij de Vlaanderen Fietsland app de switch uitzetten (zodat er 'Handmatig beheren' onder staat). Je krijgt dan een nieuw scherm met 3 switchen die je allemaal moet laten aanstaan en dan op OK duwen. Vanaf dat moment zou je ook locatie-updates in de achtergrond moeten krijgen.

Terug naar inhoudstafel


14. Registreer langs waar je fietst(+)

Bewaar het overzicht

Je kan aangeven waar je al gefietst hebt op het meer dan 12.000 km lange fietsknooppuntnetwerk dat je vindt in onze app. In de fietsrouteplanner van de app en in de navigatiemodus zie je groene en rode slotjes (als je ze niet ziet kan je ze activeren via de instellingen van de fietsrouteplanner, via het menu rechtsboven). Een rood slotje geeft aan dat je het traject nog niet ontdekt hebt, een groen slotje geeft aan dat je al langs het betreffende traject hebt gefietst. Je kan duwen op deze slotjes om ze handmatig groen of rood te maken. Handig: zo weet je welk trajecten je allemaal nog niet ontdekt hebt. Via de navigatiemodus (zie punt 13 in deze handleiding) gaat onze app automatisch rode slotjes groen maken als je er passeert.

Bekijk de slotjes op de fietsrouteplanner op vlaanderen-fietsland.be

Als je inlogt in de fietsrouteplanner op onze website kan je ook daar je groene slotjes raadplegen of aanpassen. Zorg er wel voor dat je op onze website met dezelfde account inlogt als waarmee je in onze app bent ingelogd. Als je de slotjes niet ziet op de fietsrouteplanner op onze website, kies je rechts bovenaan de kaart (op de fietsrouteplanner van de website) voor 'meer opties'. Vink daar de optie 'toon bezochte trajecten' aan. Als je diep genoeg inzoomt, zal je de slotjes zien verschijnen.

De groene slotjes in de app komen niet overeen met de groene slotjes op de website

Als de groene slotjes in de app niet overeenkomen met de groene slotjes in de fietsrouteplanner van onze website, kan je volgende stappen ondernemen om alles te synchroniseren:

 • Synchroniseer de slotjes in de app: ga naar 'Mijn routes' in het startscherm van de app en duw daar bovenaan op de synchronisatieknop (de witte refresh-button).
 • Log uit en weer in op de website: als je na het synchroniseren in de app nog steeds niet dezelfde groene slotjes ziet op de website als in de app, log dan even uit en weer in op de website.

Verifieer ook altijd dat je zowel op de website als de app met dezelfde Vlaanderen Fietsland account bent ingelogd.

Terug naar inhoudstafel


15. Fietsroutes omdraaien(+)

Draai je fietsroutes om tijdens het plannen

In de fietsrouteplanner van de app kan je fietsroutes omdraaien. Als je een fietsroute hebt uitgetekend en tot de vaststelling komt dat je de fietsroute beter in omgekeerde richting kan fietsen, duw je om op de 'Route omdraaien' knop (de derde knop van links onderaan de fietsrouteplanner in de app). Je fietsroute wordt in een handomdraai van richting veranderd.

Terug naar inhoudstafel


16. Fietsrouteplanner Pro routes importeren(+)

Importeer fietsroutes die niet langs knooppunten lopen

Via onze website kan je als abonnee gebruik maken van de Fietsrouteplanner Pro. Via deze fietsrouteplanner kan je fietsroutes uitstippelen langs zelf gekozen wegen, ook ook zonder knooppunten. Niet alleen in België, maar in heel Europa. Je krijgt een topografische kaart te zien en kan zelf bepalen langs waar en hoe ver je wilt fietsen. In de Fietsrouteplanner Pro op onze website teken je de gewenste fietsroute uit waarna je kiest voor de blauwe knop met het symbool van een QR-code.

In het startscherm van de app kies je er daarna voor om de QR-code te scannen (zie punt 8 van deze handleiding). Je zelfgemaakte fietsroute wordt daarna naar de app verzonden, waar je de fietsroute verder kan gebruiken in de app.

De Fietsrouteplanner Pro kan enkel gebruikt worden via onze website (vlaanderen-fietsland.be). Je tekent je fietsroute uit via PC of Mac en importeert daarna de fietsroute naar de app zoals hierboven beschreven.

Terug naar inhoudstafel


17. Offline kaarten gebruiken(+)

Niet meer afhankelijk van een mobiele internetverbinding

Als abonnee kan je voor elke fietsroute de kaarten van de fietsroute downloaden voor offline gebruik. Handig: je kan zo langs de fietsroute navigeren terwijl je je internetverbinding uitschakelt. Je batterij zal langer meegaan en je bespaart kosten voor mobiele data. Je kan de kaarten voor een fietsroute downloaden voor offline gebruik door in het startscherm van de app naar 'Mijn routes' te gaan. Kies daar een fietsroute. Op het scherm waar je de kaart van de fietsroute ziet, kan je kiezen voor 'Download offline kaarten'. Als je nu de navigatiemodus voor deze fietsroute probeert te openen krijg je de vraag of je online of offline langs de fietsroute wilt navigeren. Offline kaarten maken gebruik van hoge resolutie kaarten van OpenStreetMap.

Voor elke fietsroute waarvan je de kaarten voor offline gebruik hebt gedownload, vind je een overzicht onder 'Mijn routes' in het startscherm van de app. Onder de tab 'Offline' vind je steeds alle fietsroutes terug die je voor offline gebruik hebt gedownload.

Je kan offline kaarten enkel downloaden als je met Wi-Fi verbonden bent

Enkel als je verbonden bent met Wi-Fi kan je offline kaarten downloaden. Het is namelijk de bedoeling dat je mobiele data uitspaart door het downloaden van offline kaarten. Als je offline kaarten zou downloaden met je mobiele data, heeft dit geen enkel voordeel. Dan verbruik je evenveel data als dat je gewoon zou navigeren langs de fietsroute terwijl je internetverbinding aan zou staan. De bedoeling is dat je thuis, voor je gaat fietsen, je fietsroute voor offline gebruik downloadt terwijl je verbonden bent met Wi-Fi.

Terug naar inhoudstafel


18. Hoogteprofielen(+)

Schat in hoe zwaar je fietsroute wordt

Je kan voor elke fietsroute een hoogteprofiel opvragen. Zo kan je inschatten hoe intens de fietsroute zal worden. Voor elke fietsroute die je hebt bewaard onder 'Mijn routes' in het startscherm van de app, kan je een hoogteprofiel opvragen. Kies de fietsroute waarvoor je een hoogteprofiel wilt opvragen onder 'Mijn routes', waarna je op het scherm met de kaart van de fietsroute kan kiezen voor de optie 'Hoogteprofiel'.

Terug naar inhoudstafel


Als je na het lezen van deze instructies nog vragen of opmerkingen hebt over de app kan je onze lijst van veelgestelde vragen bekijken. Als je daar geen oplossing voor je probleem vindt, kan je ons ook contacteren.

Veelgestelde vragen Contact opnemen