Ga een topzomer tegemoet met onze nieuwe website!

Sven Nijs
geschreven door Sven Nijs 19-05-2020

Maanden hebben we er op de achtergrond aan gewerkt. Daarom zijn we ook bijzonder blij dat we vandaag onze gloednieuwe website kunnen lanceren. De vorige versie van Vlaanderen Fietsland was 5 jaar oud. Daarom was het nodig om een nieuwe website te ontwikkelen die voldoet aan de hedendaagse normen van een moderne webtoepassing. Er zijn heel wat nieuwe snufjes toegevoegd om nog beter te worden in waar we naar streven: iedereen die Vlaanderen per fiets wil ontdekken een uitstekend digitaal fietsplatform aanbieden. Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen...

Volledig nieuwe fietsrouteplanner

De fietsrouteplanner werd volledig herschreven. Het plannen van een route moet nu vlotter én overzichtelijker zijn:

Weergave van onverharde- en kasseistroken

Wanneer je een route via de fietsrouteplanner tekent worden nu alle onverharde stukken en kasseistroken weergegeven op de kaart. Deze info is niet 100% waterdicht, het is moeilijk om de ondergrond van alle trajecten correct te bepalen, maar het moet zeker een goede indicatie zijn. Rechstboven de kaart wordt voor de gekozen route steeds weergegeven hoeveel kilometer je langs onverharde stukken (bruin) en kasseistroken (blauw) zal fietsen.

Weergave van suggestieroutes

Wanneer er aan een fietsknooppunt 1 of meerdere suggestieroutes vertrekken (dat zijn vooraf uitgestippelde routes door Provinciale Toeristische Organisaties of andere gebruikers), zie je een oranje icoontje bij dit knooppunt. Door hierop te duwen krijg je een overizicht van de suggestieroutes die aan dit knooppunt vertrekken:

Na het aanklikken van zo een oranje icoon krijg je een overzicht van fietsroutes. Je kan elke route tonen op de routeplanner of meer info over een fietsroute opvragen. De routes die je kan raadplegen via deze oranje icoontjes kan je ook terugvinden in onze rubriek Suggestieroutes.

Route omdraaien en gedetailleerd zoeken

In het menu van de fietsrouteplanner vind je een extra 'actie'. Je kan nu elk fietsroute omdraaien. Dit was de voorbije maanden een veelgevraagde functie. Onder de knop 'Route omdraaien' vind je nog een nieuwe knop: gedetailleerd zoeken. In onze vorige versie kon je enkel naar een gemeente of stad gaan. Met deze functie kan je zoeken op straatniveau of op een specifieke plaats (bv. Station Brugge). Hierdoor kan je sneller fietsknooppunten in een specifieke buurt zoeken.

Extra printmogelijkheden

Er zijn 2 printmogelijkheden bijgekomen: je kan elke fietsroute langs knooppunten nu ook printen als Knooppunterkaartje of Knooppuntstrookje. Deze formaten kan je uitknippen en makkelijk(er) meenemen tijdens je fietstocht.

Credits

Het basisgebruik van onze fietsrouteplanner blijft gratis. Alle functies gratis aanbieden kan uiteraard niet. Daarom werken we met een creditsysteem: elke gebruiker krijgt elke week 5 gratis credits ter beschikking. De credits heb je nodig om hoogteprofielen te genereren, gedetailleerd te zoeken en Google Street View beelden te raadplegen (rechtsklikken ergens op de kaart). Elke keer als je 1 van deze acties onderneemt, wordt er 1 credit afgetrokken van je wekelijkse gratis aantal credits (5). Elke week krijg je opnieuw 5 gratis credits.

Als abonnee kan je ja al deze functies (samen met nog andere voordelen) onbeperkt gebruiken. Meer info over wat je krijgt als abonnee.

Nog heel wat vernieuwingen

Naast de hierboven opgesomde wijzigingen zijn er nog heel wat kleinere, nuttige aanpassingen gebeurd aan onze fietsrouteplanner. Ontdek ze vooral zelf!