Diamantroute
Tussen de Kleine en Grote Nete ligt een fraai stukje Kempen, waar de diamantbewerking vanaf het einde van de negentiende eeuw bloeide en decennialang van vader op zoon werd doorgegeven. Jan Eduard Claes wordt vaak aangeduid als de eerste diamantslijper in de Kempen. In 1885 richtte hij een slijperij op in Nijlen. In de daaropvolgende jaren ontwikkelde zich in de Kempen een heuse industrie. De diamant bracht welvaart in de streek. Voor de bescheiden boeren was de nevenactiviteit erg welkom.
Na de aanleg van het elektriciteitsnet in de jaren ’20 schoten de kleine diamantwerkplaatsen als paddenstoelen uit de grond. Niet verwonderlijk: een handig vakman verdiende in enkele dagen een weekloon. In de loop van de jaren ‘60 en vooral ‘70-‘80 keerde het tij. De verhuis van de productie naar lageloonlanden, de technologische vernieuwingen en de verhoogde overheidscontrole in eigen land betekenden het einde van de plattelandsnijverheid.
Wil je meer te weten komen over het diamantverleden in de Kempen? Stop dan onderweg aan de audiopalen en luister naar getuigenissen uit het verleden. Vergeet ook zeker niet van het uitzicht te genieten.
Met dank aan kempen.be.
- 52.5 km
- Diamantmuseum, Spoorweglei 42 - 2560 Nijlen 1, 2280 Grobbendonk
- De route is bewegwijzerd met bordjes (geen fietsknooppunten, maar eigen bewegwijzering).
Reviews (9)
schrijf review - gegevens fietsroute
Ik ben vrijwillige “fietspeter” voor de provincie Antwerpen. De Diamantroute is aan mij toegewezen om 3 maal per jaar de bewegwijzering te controleren.
Zoal in sommige kritieken gemeld, stemt de bovenstaande kaart totaal niet met de huidige bewegwijzerde fietsroute. De route bestaat nu uit 2 lussen die gecombineerd kunnen worden of je kan een verkorting nemen.
Ik probeer al 2 jaar tevergeefs de juiste borden met overzichtskaart een het Diamantmuseum en het station van Lier te laten plaatsen. De Infopalen hebben mijns inziens geen meerwaarde. Er is weinig of geen overleg of coördinatie tussen de verschillende “belangengroepen” rond het Diamantmuseum.
De fietsroute is bij mooi zomerweer een aanrader: heel mooie natuur, rustige en zeer goed bewegwijzerde fietspaden. Van de link met “diamant” moet je niet teveel verwachten, met uitzondering van het Diamantmuseum in Nijlen.
Het gpx bestand stemt niet overeen met de bewegwijzering
Spijtig dit is verwarrend
1. Heel goed aangeduid nu! Nieuwe bordjes lijkt ons.
2. Ik lees nu over de infopalen. Kompleet gemist. Zijn dat die borden met QR code? Wij hebben er 2 gezien.
3. Erg mooie stukken tussen. Smal weggetje in het bos: super!!! Gestel= prachtig!
4. Het stuk langs de Nete vond ik te lang. Er zijn toch ook mooie wegen tussen de velden in Berlaar? Wij hebben voor Lier de verkorting genomen, omdat we Lier heel goed kennen.
De afgedrukte kaart heeft NIETS te maken met de vernieuwde route. Die gaat o.a. door Lier. Overigens is de bewegwijzering te velde onbegrijpelijk, althans ze schijnt helemaal te verpieteren langs de Nete ergens tussen Emblem en Viersel.
de fietsroute is over het algemeen mooi.
Als je in groep rijd kan je beter in lier de verkorte versie nemen. Ik geef een nul voor degene die de route uitgetekend heeft voor het stuk door het bos van heikant naar kruiskensbaan.Onverharde weg en levensgevaarlijk.Voordien liep de weg via diamant bvba over verharde weg.en ik begrijp niet dat ze dit veranderd hebben
In mijn vorig berichtje stond naar links ' maar MOET rechts zijn , wij hebben persoonlijk geen plaatjes gemist.
Is een mooi fietsroute geworden met voor elk wat wils.
Alleen op een bepaald punt aan het kanaal te Lier voorbij waar die woonboten staan, staat er een plaatje om naar links af te slaan en eentje om rechtdoor te rijden, persoonlijk vind ik dat ze het plaatje om links af te slaan moesten verwijderen omdat je anders een heel mooi stuk mist.
De aanduidingen op deze route zijn een complete catastrofe: ontbrekende/quasi onzichtbare bordjes, tegenstrijdige aanduidingen (op één plaats is er een pijl rechtdoor én één rechts: fietser zoek het uit), de aanduidingen lopen ook absoluut niet volgens de tekening (je bent er gewoon kilometers naast). Ik vraag me ook af wie die inval heeft gehad om de fietser eindeloze rondjes te doen draaien in de meest grijze straatjes van Lier. Uiteindelijk heb ik er de brui aan gegeven en mijn eigen weg gezocht.
De plaatsing van sommige borden zorgt voor verwarring, soms 2 borden op dezelfde plaats met andere wegwijzering enz. Het was wel een zeer mooie route.