Leiestreek fietsroute

© Stefanie Faveere

Tussen Gent en Deinze lonkt de schilderachtige Leiestreek met een landschap dat talloze schilders en andere creatievelingen inspireerde. Welkom in de meest kunstzinnige Oost-Vlaamse regio, waar niet alleen heel wat musea met indrukwekkende collecties je welkom heten, maar ook de terrasjes niet te weerstaan zijn.

De Leiestreek fietsroute wordt je aangeboden door Routen, een initiatief van Toerisme Oost-Vlaanderen.

beoordeling: (20)
schrijf review - lees alle reviews
  • 58.5 km
  • Zuiderlaan , 9000 Gent
  • De route is bewegwijzerd met fietsknooppunten. Volg deze knooppunten:
Reviews (20)

schrijf review - gegevens fietsroute

Koen Adriaensen 19-07-2022

Wij vonden de route heel erg tegenvallen. Slechte bewegwijzering, slechte wegen, smalle slecht onderhouden fietspaden, saai, weinig natuur, veel in woongebied. Tussendoor ga je even door een mooi stukje maar dat is dan weer zo voorbij. Absoluut geen aanrader.

Rudiger Desmet 28-07-2020

Zeer mooie route. Opgelet! De route zoals hier aangegeven op kaart klopt niet meer helemaal met de bewegwijzering op terrein. Zeker in de buurt van Deinze is de route grotendeels gewijzigd. Zo loopt de route NIET meer via de markt van Deinze. Ook in Astene is de route aangepast.

Christel Parys 05-07-2020

2de deel van de route veel mooier dan de eerste helft, al is een nazicht van de routebordjes zeker op zijn plaats. De Leie maakt veel goed!

Christel Parys 05-07-2020

Mooie route die zeer veelbelovend begint aan de Zuiderlaan, maar na een pittoreske eerste km algauw door een stedelijk gebied gaat, niet het allermooiste om door te fietsen en regelmatig zonder fietspad of slecht onderhouden. Eerste 10 km misschien schrappen? Mis je wel de ruime gratis parking aan de Zuiderlaan.

Anonieme gebruiker 23-05-2020

We zijn het eens dat het een prachtige route is, een echte aanrader. Helaas, wij vonden geen enkel bordje meer van aan de kerk van Deinze tot aan het kasteel van Ooidonk. Dat is een ontgoocheling.

geert stubbe 03-05-2020

de route zoals afgebeeld op deze site is niet meer actueel - oa in deinze centrum wat gewijzigd, met een mooi traject langs de leie tot in astene - zie de site van de provincie oost-vl
ps: deze namiddag nog eens genoten van deze mooie route

Anonieme gebruiker 24-08-2019

Een fantastische route voor de ganse familie.

Anonieme gebruiker 11-07-2019

Deze route is een aanrader: het is een lange maar vlakke route, je rijdt veel langs het water , door zeeer mooie dorpjes en villawijken, meestal omgeven door heeel veel bomen wat in de zomer voor afkoeling zorgt! Deze route ga ik zeker nog eens doen in de herfst , dat moet ook een kleuren pracht zijn ! Wat minpunten zijn : je komt tamelijk wat hobbelige kassei en grindwegen tegen , en soms wel een paar stukken drukke weg ! Toch voor mij zeker 4 sterren waard !

Anonieme gebruiker 10-07-2019

De heenrit van Gent naar Deinze was maar gewoontjes tot tegen het saaie af. Maar de terugrit eens Deinze uit maakte veel goed. Mooi afwisselend met prachtige natuurlandschappen, pittoreske straatjes, mooie villa's te bewonderen en bijna terug in Gent een eenmansbediend manueel veerpont dat wel open was bij onze doortocht.
Tip: zorg dat je de route ook op gps hebt want enkel vertrouwend op de wegwijzers ga je te vaak vloeken.

Anonieme gebruiker 23-04-2019

Zeer leuke route . Natuur afgewisseld met dorpjes en villawijken. Je rijdt langs de leie, maar niet continu.
Bewegwijzering is goed, maar af en toe toch te weinig borden waardoor je onzeker wordt en vaak denkt dat je een bord niet gezien hebt. Het idee erachter is dat als er geen bord staat, je gewoon rechtdoor rijdt. Dus het klopt.
Ik had geluk dat de veerboot wel vaarde.
Dit was een zeer leuke onderbreking.

Anonieme gebruiker 22-04-2019

Mooie stukken; echter heel slechte verouderde aanduidingen. Beter aangeven met fietsknooppunten ....

hilde waldack 18-04-2019

heel mooie route, in Deinze klopt de route niet. aan de kerk is de route niet meer aangeduid. bij het zoeken werden we langs de Leie gestuurd, wat blijkbaar niet de bedoeling is, volgens de route op internet.

Jan Priem 15-07-2018

Prachtige route met zeer veel afwisseling, veel langs het water, mooie gebouwen, pittoreske dorpjes. Het veer werkte ook niet, gewoon de Leie enkele kilometers verder gevolgd, aan de brug de oversteek gemaakt en zo terug naar Afsnee.

Anonieme gebruiker 19-05-2018

Heel erg afwisselende lieflijke route!

Anonieme gebruiker 28-12-2017

Mooie rit! Enkel rit een beetje dienen in te korten wegens geen veer aan Afsnee. Maar veel leuke wegen!

Anonieme gebruiker 18-06-2017

De verwachting is groot dat als je deze route neemt iets van de Leie ziet. Dat valt echter sterk tegen tgv van de private oevers. Een paar mooie plekken, voor de rest vooral een villa-streek route.

Anonieme gebruiker 25-08-2016

Mooie omgeving maar je kan er maar weinig van genieten door de vele auto's langs de route. Echt geen aanrader!

Anonieme gebruiker 19-07-2016

Gisteren nog iets belangrijks vergeten te melden.
Tenzij het aan mijn GPS-toestel ligt ondervond ik heel wat problemen m.b.t. de te volgen route die via de GPS soms heel tegenstrijdige richtingen aangaf t.o.v. de bewegwijzering.
De bewegwijzering is trouwens correct aangegeven al is men wel wat zuinig omgesprongen met de bordjes. Er wordt bij deze route van uit gegaan dat als er geen bordje staat men gewoon rechtdoor moet rijden. Dat is soms verwarrend en schept onzekerheid omdat ge als fietser dan denkt een bordje niet gezien te hebben.

Anonieme gebruiker 18-07-2016

Deze route vandaag 18/07/2016 samen met mijn vrouw gereden, bij schitterend weer. Meer dan de helft sterren kunnen wij deze route niet geven.
Veel te veel kassei- en grindwegen waarvan we op vele plaatsen blij mochten zijn dat de wegen er kurkdroog bij lagen.
Veel niet alleen slecht onderhouden maar op sommige momenten zelfs zeer verkeersonveilige fietspaden.
Een fietsroute kan ons inziens zonder nostalgie naar - en het bijhorende ongemak van - kasseien.
De staat van de fietspaden weerhielden er ons te vaak van te kunnen genieten van de omgeving omwille van de focus waar we onze fiets veilig moesten gidsen.

Anonieme gebruiker 16-07-2016

een zeer prachte route veel degen oom te zien