Hopbelroute

© Lander Loeckx

Vroeger werd het landschap rond Asse en Aalst gekenmerkt door velden met hopstaken, toen deze streek het belangrijkste hopareaal van België was. Nu zijn er enkel nog wat overblijfselen die ons herinneren aan die bloeiende hopteelt. Hopvelden kan je hier en daar nog spotten, bvb. langs de Ternatstraat vlakbij Huisje Mostinckx dat nu een mini-museum is met authentieke stukken van voor 1940. Misschien tref je onderweg nog wel een hopast (een trechtervormige schouw waarin de hopbellen werden gedroogd) of het 'kunstige' hopveld in Asse. Hoewel er nog weinig hop te zien is, wordt er nog wel op grote en kleine schaal bier gebrouwen in de streek. Proeven is mogelijk bij brouwerij Timmermans in Itterbeek of brouwerij Girardin in Dilbeek.

Deze route loopt door de gemeenten Dilbeek, Ternat, Asse en Merchtem. Deze route wordt aangeboden door Toerisme Vlaams-Brabant.

beoordeling: (1)
schrijf review - lees alle reviews
  • 44.5 km
  • CC Westrand, Kamerijklaan 46, 1700 Dilbeek
  • De route is bewegwijzerd met fietsknooppunten. Volg deze knooppunten:
Reviews (1)

schrijf review - gegevens fietsroute

Danny Wandels 17-10-2021

Een super mooie route met veel kleine banen MAAR geen aanrader met een gewone fiets want veel aardebanen en banen met stenen Maar toch super