Molenroute noordoost

©

Een kerktoren, kronkelende zandwegen, bescheiden langgevelboerderijen en een wind- of watermolen: zo zag een Kempens dorp er eeuwenlang uit. In de vroege middeleeuwen doken de eerste watermolens op. Vaak waren ze eigendom van de lokale adel. De windmolen vormde een baken in het landschap. Hij stond ver van de woningen, op een plek waar de wieken de wind goed konden vangen. Sommige molens waren vervaardigd uit steen, andere uit hout. De molenaar had een cruciale rol in het dorp. Hij maalde graan tot meel of koolzaad tot smout. De industrialisering en de toenemende mechanisatie van de landbouw maakten daar een einde aan. Vandaag tellen de Antwerpse Kempen nog tientallen maalvaardige molens. Tijdens deze Molenroute fiets je langs enkele bijzondere exemplaren.

beoordeling: (2)
schrijf review - lees alle reviews
  • 51 km
  • Grote Markt 1, 2200 Herentals
  • De route is bewegwijzerd met fietsknooppunten. Volg deze knooppunten:
Reviews (2)

schrijf review - gegevens fietsroute

Anonieme gebruiker 22/07/2021

Heel mooie route. rustig. Door velden en bossen. Vertrekken kan je beter vanaf de Holle Weg in Kasterlee. Daar kan je de auto gratis parkeren om van hieraf de route te starten.

Marc D'Hooghe 30/05/2021

Zeer mooie fietsroute. Rustige landelijke wegen. Begijnhof, Toeristentoren, Hoge Rielen, Hoge Mouw, Kempisch Kanaal, Watermolen en enkele windmolens.