Kleidabbersroute

© vlaanderen-fietsland.be

In 1866 werd het kanaal Dessel-Turnhout- Schoten in gebruik genomen. Op de oevers van dat kanaal verrezen in Rijkevorsel, Beerse en Brecht talloze steenbakkerijen. De klei was van goede kwaliteit en de export van bakstenen en dakpannen verliep heel vlot via het water. De ontginning van de klei gebeurde aanvankelijk manueel. Arbeiders die de klei uit het kanaal groeven, kregen de bijnaam ‘kleidabber’ of ‘kleipikker’. In 1870 werd in Rijkevorsel de eerste Hoffmanoven gebouwd. Die maakte het mogelijk om onafgebroken steen van zeer hoge kwaliteit te bakken. De baksteenindustrie zorgde voor een bevolkingsgroei, meer welvaart, enkele indrukwekkende gebouwen en een volledig nieuwe arbeiderswijk (Sint-Jozef Rijkevorsel). Na een eeuw van bloei ging het bergaf met de kleiwinning. In sommige verlaten kleiputten kreeg de natuur decennialang vrij spel. 

De Kleidabbersroute serveert de fietser een mix van industrieel erfgoed, fraaie stukjes groen en sfeervolle hoekjes. Na je trip smaakt een fris Kleipikkerbier extra lekker...

​Met dank aan kempen.be.

beoordeling: (5)
schrijf review - lees alle reviews
  • 59 km
  • kp 85, Steenbakkerij 1, 2310 Rijkevorsel
  • De route is bewegwijzerd met fietsknooppunten. Volg deze knooppunten:
Reviews (5)

schrijf review - gegevens fietsroute

Monique Reynders 14/10/2018

Ik heb foto's genomen van onze fietstocht Kleidappersroute , maar ik kan ze niet doorsturen heb niet het juiste adres. heb dit adres genomen maar is niet juist.

info@vlaanderen-fietsland.be.

Monique Reynders 14/10/2018

Heel mooie route, we hebben veel gezien, schapen met herder, stoeterij, gevangenis en mooie natuur vooral nu met de herfstkleuren. Aan de Kolonie moet je net voor het kerkje een heel smal paadje nemen want daar staat het plaatje niet goed, dan kom je weer plaatjes tegen. We hebben wel hulp gehad met de gsm. Af en toe zandweg maar dat vonden we niet erg. We hebben ervan genoten. Bedankt.

tony poppe 10/05/2018

tussen verschillende knooppunten zijn er onverharde stukken , de ene al wat beter dan de andere . aan de kolonie ontbreekt het bordje van knooppunt 30 richting knooppunt 71
ps . de route heeft een prachtige variatie en een bosrijke omgeving

Anonieme gebruiker 31/05/2017

aan het steen fabriek staat geen knooppunt.85 begint aan sas vlak naast cafe de weg in 50m verder is 85

Anonieme gebruiker 31/05/2017

aangename route