Molenroute

© vlaanderen-fietsland.be - Karel Geets (Auteur)

Een kerktoren, kronkelende zandwegen, bescheiden langgevel­hoeven en een wind- of watermolen: zo zag een Kempens dorp er eeuwenlang uit. In de vroege middeleeuwen doken de eerste watermolens op. Vaak waren ze eigendom van de lokale adel. De windmolen vormde een baken in het landschap. Hij stond ver van de woningen, op een plek waar de wieken de wind goed konden vangen. Sommige molens waren vervaardigd uit steen, andere uit hout. De molenaar had een cruciale rol in het dorp. Hij maalde graan tot meel of koolzaad tot smout. De industrialisering en de toe­nemende mechanisatie van de landbouw maakten daar een einde aan. Vandaag tellen de Antwerpse Kempen nog tientallen maalvaardige molens. Tijdens deze Molenroute fiets je langs tien bijzondere exemplaren.

​Met dank aan kempen.be.

beoordeling: (6)
schrijf review - lees alle reviews
  • 58.5 km
  • kp 18, Netepark, Vorselaarsebaan 96, 2200 Herentals
  • De route is bewegwijzerd met fietsknooppunten. Volg deze knooppunten:
Reviews (6)

schrijf review - gegevens fietsroute

edmond bettex 15-06-2020

Prachtige route - route superbe - très bien fléché - (ik heb maar een pijl gemist) - niet geschikt voor koersfiets (~2 km in de bossen op aarde) - ijssalon sloeberke rond punt 35 is de moeite waard ! Plat (geen enkele beklimming)

Danielle Smans 08-04-2020

Deze prachtige route is bij het aankomen op knooppunt 37 wel wat ingewikkeld , hier moet je naar kp. 14 maar er staan twee andere getallen op voor rechtdoor en af te slagen... ik ben dan op goed geluk rechtdoor blijven rijden, de baan overgestoken en rechtdoor tot aan de spoorweg en daar kwam ik het kp. 14 tegen.

danielle smans 07-04-2020

Genoten van deze prachtige fietstocht door onze mooie natuur... zeker voor herhaling vatbaar.

français van berckelaer 12-07-2018

fietsroeten

agnes meeus 17-06-2018

vandaag deze mooie route gedaan en ik moet zeggen hij was heel mooi ,veel natuur door de bossen en weinig verkeer en weinig drukke wegen ,het was de moeite om gedaan te hebben ,een aanrader om te doen ,

Anonieme gebruiker 06-04-2017

moet ze nog doen