Sint-Dimpnaroute

© vlaanderen-fietsland.be - Jan Vinken (Auteur)

De hele wereld kijkt vol bewondering naar de gezinsverpleging in Geel. Ruim 300 gezinnen in de Geelse regio bieden psychisch zieke mensen voor korte of lange tijd een warme thuis. Die opmerkelijke traditie gaat terug op het verhaal van de heilige Dimpna. De legende wil dat de Ierse koningsdochter Dimpna in het jaar 600 door haar waanzinnige vader in Geel onthoofd werd. Haar graf groeide al snel uit tot een bedevaartsoord voor geesteszieken. Negen dagen lang brachten ze door in de Ziekenkamer. De zieken onderbraken die ‘noveen’ alleen om de mis bij te wonen of biddend rond de Sint-Dimpnakerk te trekken. Als alle cellen in de Ziekenkamer bezet waren, kregen de bedevaarders onderdak bij Geelse families. In de negentiende eeuw kreeg de opvang in pleeggezinnen een professioneel karakter. Vandaag geldt het Geelse model steeds vaker als voorbeeld in de psychiatrie. Deze Sint-Dimpnaroute laat je kennismaken met de ‘Barmhartige Stede’ Geel. Op diverse plaatsen in en buiten het centrum vind je sporen van Dimpna en haar erfenis.

​​Meer info op www.kempen.be.

beoordeling: (5)
schrijf review - lees alle reviews
  • 42 km
  • kp 80, Toerismehuis De Waag, Markt 1, 2440 Geel
  • De route is bewegwijzerd met fietsknooppunten. Volg deze knooppunten:
Reviews (5)

schrijf review - gegevens fietsroute

Ludo Remysen 31-05-2020

Zeer mooie route, enkel jammer dat tussen Winkelom en bordje 16 op sommige stukken los zand is en zeer moeilijk bereikbaar is .

Luc Lahou 13-04-2020

Zeer mooie en gevarieerde tocht. Een absolute aanrader. Ook lekker ijs in Olen.
Helaas ook twee minpuntjes. Als je de route download, dan wordt knooppunt 30 vergeten (en dat heb je wel nodig om van 40 naar 82 te fietsen, of van 82 naar 40 indien je in omgekeerde richting zou rijden).
Aangezien de route de naam kreeg van Sint-Dimphnaroute, is het jammer dat de knooppunten niet leiden via de Sint-Dimphnakapel in Zammel (St.-Gerebernusstraat) en het kapelletje van de Groenenheuvel (Groenenheuvel/Stalpaart).

Eddy Ghys 22-09-2019

Knooppunt 40 ligt normaal aan de zuidkant van het Alberkanaal juist achter de brug van Stelen. De brug was afgesloten wegens werken. Na wat zoekwerk oranje bordje met omleiding naar 40 gevonden. Naar overkant van het kanaal moest via de fly-over aan 't Geels Punt. De omleidingsbordjes stuurden ons voorbij de Fly -over naar rechts. Daar stond ook een origineel knooppuntenbord nr 40 ??? Na weer wat zoekwerk vonden we daar opnieuw een oranje omleidingsbord naar nr 82. Verder was de bewijzering correct. Totaal ca. 50 km gereden. Al bij al mooie toer. Lekker ijsje gegeten in Tongerlo.

Anonieme gebruiker 17-06-2018

mooi maar spijtig van het knooppunt 40
of toch de weg er naar toe.
de omleiding was niet aangegeven of verdwenen ( dat kan ook ) we zijn dan maar op eigen houtje een weg ingereden niet wetende waar we uitkwamen maar na enkele km kwamen we weer het originele bordje van de 40 tegen en hebben we het terug gevolgd.
verder alles oke

Anonieme gebruiker 20-05-2016

zeer mooi zeker een aanrader