Antitankgrachtroute

© Anti-Tankgracht route (Toerisme Provincie Antwerpen)

Wat eens begon als een militair bouwwerk, is nu een aantrekkelijk natuurlint dat uitnodigt tot wandelen, fietsen, relaxen en verkennen. De Antitankgracht dateert van net voor de Tweede Wereldoorlog. Ooit maakte hij deel uit van een heel netwerk van verdedigingslinies, forten en bunkers rond Antwerpen. Hij moest vijandige tanks tegenhouden en de troepen vertragen.

Na de oorlog nam de natuur het over van de militairen. Er ontstonden heel bijzondere plekjes met een grote diversiteit aan planten en dieren. Vele soorten die hier hun vaste stek vonden, zijn op andere plaatsen in Vlaanderen vaak zeldzaam geworden. De Antitankgracht is een echte “dieren-autostrade” die ervoor zorgt dat dieren van het ene naar het andere natuurgebied trekken.

Naast de mooie natuur, is er natuurlijk ook nog het indrukwekkende militaire erfgoed in de onmiddellijke omgeving van de gracht: forten, bunkers en allerhande bouwwerken die destijds een militair doel dienden, maar die nu al lang niet meer daarvoor gebruikt worden. Dankzij Joseph de Hasque, de pionier van het Vlaams Vestingbouwkundig Centrum Simon Stevin, werden de Antitankgracht en het omringende militaire erfgoed uitgebreid geïnventariseerd en beschermd. Tot slot zie je langs de route ook veel mooie oude kasteeldomeinen. De beide vertrekplaatsen zijn daarvan al een goed voorbeeld.

​​​Met dank aan kempen.be.

beoordeling: (9)
schrijf review - lees alle reviews
  • 49 km
  • kp 39, Gemeentedomein De Mik, Mikhof 1, 2930 Brasschaat
  • De route is bewegwijzerd met fietsknooppunten. Volg deze knooppunten:
Reviews (9)

schrijf review - gegevens fietsroute

Wim Van boven 21-05-2020

Prachtige route, heel afwisselend en interessant! Ook in goede richting, het betere voor het laatst gehouden. Zeker doen!!!

Georges Van de Velde 12-04-2020

Op 12/04/2020 de route gereden en op een paar plaatsen zijn de nummers veranderd, dat is het geval op knooppunt 63 alwaar je tevergeefs zoekt naar 90, dat dan nadien wel voorkomt op knooppunt 90 zelf, maar tussenin is het bordje 08 volgen. Zelfde verhaal op 26 waar je niks ziet van 45 maar bordje 81 moet volgen tot je vanzelf aan 45 komt. Verder mooi fietsen.

Anonieme gebruiker 23-07-2019

Hele leuke route, gedaan met ons gezinnetje. Afwisselend, mooie natuur, langs water en bossen!
Onderweg wel niet veel tegen gekomen om iets te drinken of te eten.

Ted Woestenborghs 01-07-2019

Aangenaam, rustig en autoluw fietsen
Oppassen hij het veelvuldig oversteken van autowegen want ook daar hardrijders
Daar mogen ook wel eens controleren
Zoals op zoveel plaatsen
Met fietsers worden nog altijd niet veel rekening gehouden (ook niet op een zondag)

Luc Peeters 21-05-2018

Het deel van de route dat je effectief langs de antitankgracht rijdt (westelijke deel van de route, vanaf iets voorbij knooppunt 56 tot een halve kilometer voor knooppunt 36) is gewoon prachtig: veel onverharde wegen tussen de bomen & met een rij van historische forten & bunkers. Helaas rij je op de rest van de route (vanaf de start aan De Mik tot aan het Albertkanaal) te veel door villawijken & verkavelingen... Zonde, want in deze streek vind je voldoende groen om het net iets boeiender te maken.

Anonieme gebruiker 12-05-2018

zeer mooie route.
wij vonden de vele onverharde wegen een pluspunt!

Anonieme gebruiker 23-07-2017

Zeer mooie route ! Prachtige natuur en kleurschakering aan de grachten !

Anonieme gebruiker 15-08-2016

rustige fietsroute alleen spijtig van de vele onverharde wegen .

Anonieme gebruiker 10-07-2016

Beste makers van deze fietstocht; een heel dikke proficiat. Het is een fantastisch mooie tocht met heel veel afwisseling en je kan er op verschillende plaatsen aan beginnen. Graag een heel dikke mercie, wij hebben vandaag 10/07/2016 er heel veel deugd aan beleefd.
Een hartelijke groet.
Lutgart en Dré