Op de fiets met helden en heiligen

© vlaanderen-fietsland.be - Karel Geets (Auteur)

Een herkenningsteken in het landschap. De aanduiding van een oeroude symbolische plek. Een idyllisch rustpunt tijdens een dagtrip. Een cultuurhistorisch pareltje. Of een vredige plaats van bezinning. Iedereen heeft zo zijn eigen reden om van bijzonder religieus erfgoed te genieten. De woorden 'zingeving' en 'bezinning' kan je tegenwoordig immers op zoveel andere manieren invullen en elke manier is goed.

Tijdens de fietsroute leiden zven heiligen en volkse figuren je rond Westerlo, Herselt, Laakdal, Meerhout en Geel. Op je tocht ontdek je een heleboel pareltjes. De ene ontdekking groots en bekend - denk maar aan de kastelen van de familie de Merode of de indrukwekkende abdijen van Tongerlo en Averbode - de andere klein en eenvoudig, maar daarom zeker niet minder mooi. Tussendoor lassen we enkele 'mijmermomenten' in: een paar grote en kleinere levensvragen om even bij stil te staan tijdens het fietsen. Stuk voor stuk prima ingrediënten voor een fietstocht met ruimte voor onthaasting en rust.

Met dank aan kempen.be.

beoordeling: (5)
schrijf review - lees alle reviews
  • 49 km
  • knooppunt 81 - Abdij van Tongerlo, Geneinde 1, 2260 Westerlo
  • De route is bewegwijzerd met fietsknooppunten. Volg deze knooppunten:
Reviews (5)

schrijf review - gegevens fietsroute

paul bodson 22-09-2019

mooie route met enkele minpunten:
1. wegens vernieuwing van de brug aan KP 49 is KP 40 niet bereikbaar: volg de aanduiding 'fietsers jaagpad' tot je (eindelijk) nieuwe bordjes tegenkomt met 'omleiding KP 40'. Probeer vooral NIET over de werkzaamheden over de brug te rijden...
2. KP 65 naar 66 via KP 67voegt niet veel moois aan de route toe. Aan KP 65 staat dan ook een dubbele aanduiding: naar 67 of naar 66. Beter ineens naar 66!
3. Sommige bordjes staan een beetje verscholen achter het groen: geeft wat verwarring, maar een beetje zoeken maakt het wat avontuurlijk!

Toch een mooie namiddag gehad!

jos luyten 17-07-2019

vandaag gereden en 2jaar geleden ook ,,hèèle mooie route,,wel een paar onverharde wegen (slecht voor de banden) maar voor de rest een aanrader!!

Herman Van Woensel 03-06-2019

Mooie route door oude Vlaamse landschappen zoals ik ze vroeger gekend heb met veel goede kiezelweggetjes. Weinig info over de helden...het graf van J.B. Caeymaex (Boerenkrijg) aan de kerk in Veerle mocht eigenlijk niet ontbreken op deze route. De abdijen , molens en kastelen zijn schitterend.
Op de website van de provincie bestaat deze route echter niet meer.....

Dirk Verschoren 31-07-2018

Deze route is momenteel geen aanrader. Er zijn enkele omleidingen naar bepaalde knooppunten en die leiden langs en naar drukke wegen. Ook de bewegwijzering laat op bepaalde plaatsen te wensen over en is onduidelijk;

Anonieme gebruiker 05-09-2016

De abdij van Averbode kom je niet tegen in deze route. Voor de rest, zeer mooi!