Kommiezenroute

© vlaanderen-fietsland.be - Bruno Fierens (Auteur)

De route verkent de grensstreek in de omgeving van Menen. De Leie vormt hier de natuurlijke grens tussen West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk. Je fietst langs de Leie naar Wervicq-Sud. Vervolgens worden de Franse grensgemeenten Bousbecque en Halluin aangedaan. Terug op Belgisch grondgebied fiets je via de oude smokkelpaden en de E17-grenspost van Rekkem naar Lauwe, vanwaar het jaagpad langs de Leie je terug naar Menen brengt.

Met dank aan Westtoer.

beoordeling: (17)
schrijf review - lees alle reviews
  • 50 km
  • Stadsmuseum 't Schippershof, Rijselstraat 77, 8930 Menen
  • De route is bewegwijzerd met bordjes (geen fietsknooppunten, maar eigen bewegwijzering).
Reviews (17)

schrijf review - gegevens fietsroute

Anonieme gebruiker 13-03-2022

Gereden met de koersfiets - Gedeelte van de route langs het water is heel mooi, maar de bewegwijzering is niet overal te vinden waardoor we een aantal keer verkeerd gereden hebben. Ook zijn er een aantal aardeweg stukjes die niet ideaal zijn met de koersfiets.

Anonieme gebruiker 20-07-2020

PRACHTIGE ROUTE.WEL BEST DE ROUTE VOLGEN VIA GPS OP DE GSM. HIER EN DAAR EEN BORDJE VERDWENEN. HEEL VEEL VARIATIE....LANGS WATER, VELDEN EN BOSSEN.

Caroline Vanderbeke 26-08-2019

Zeer mooie route
Eerste maal dat ik een route volgde
Paar keer moeten zoeken door bordje gemist
Door niet op te letten en twee keer door de beplanting die bordje wat onzichtbaar was
Maar zal zeker deze route nog eens doen

devisch dominique 04-09-2018

Mooie fietsroutesoms een aardeweg en een heuveltje, alles staat mooi aangeduid er waren weinig stopplaatsen om iets te drinken .

Julia Ceuppens 23-08-2018

We hebben maar 15 km kunnen fietsen
Erwas gewoon geen wegwijzer meer,zijn dikwijls teruggereden maar in Frankrijk niks gevonden
Spijtig
Mag wel terug goed bewegwijzerd worden

Anonieme gebruiker 03-06-2018

Vandaag de kommiezenroute gefietst. Een mooie route, prachtige vergezichten. Jammer dat we na onze stop in Ferme Mont Jean de weg kwijtraakten. Na wat zoeken op de gsm toch weer kunnen aansluiten op de route een stukje verder. Sommige bordjes zitten verscholen tussen overhangende takken of onkruid.

Anonieme gebruiker 15-08-2017

Best een toffe rit langs de Leie en een deel in Frankrijk waren wel wat van de wijs eens over de grens veranderd de route van naam waardoor we dachten verkeerd te zijn wat verderop staat de naam er terug in het nederlands.
Oo in Bousbecque verkeerd gereden daar er geen plaat meer te zien was maar al bij al een toffe rit gemaakt

Anonieme gebruiker 05-08-2017

Vandaag de route gereden en zoals Flip zegt inderdaad verkeerd gereden in Bousbecque. Voor de rest waren alle wegwijzers ok en te doen zonder GPS.
Leuke afwisselende route zonder grote hoogteverschillen. Enkele stukken tussen Bousbecque en Lauwe zijn meer geschikt voor mountainbike, maar zijn goed te doen met trekking fiets.

Anonieme gebruiker 07-10-2016

wens komiezenroute kaart af te drukken

Anonieme gebruiker 13-09-2016

Mooie, afwisselende route: noordkant vooral langs de Leie, zuidkant steeds weg van zonder zicht op de Leie.

In Frankrijk ontbreken zeker enkele bordjes rond het dorp Bousbecque. Eveneens in Frankrijk moet wat gesnoeid worden ,zodat andere bordjes niet weg zitten achter groen.

Doordat er in Frankrijk geen straatnaamborden zijn, was de juiste route in de buurt van Bousbecque zelfs met de kaart niet te vinden.

Op de kaart is de route 40 km, hier op de site 50 km?

Anonieme gebruiker 02-09-2016

Zeer afwisselende route. We hebben deze route in omgekeerde richting gereden met een koersfiets en een elektrofiets en het is zeker doenbaar maar in beide richtingen is een GPS zeker nodig anders word het een zoektocht.
Niet aan te raden na zware regenval.

Anonieme gebruiker 11-08-2016

Prachtige fietsroute, vol afwisseling. Deze route is evenwel niet geschikt voor racefiets, gezien de vele kiezelweggetjes.
De route is perfect bewegwijzerd, zowel in Belgie als in Frankrijk. Het wisselen van naam onderweg kan voor sommigen verwarrend overkomen.
Een échte smokkelroute! Hier en daar moet de begroeiing bijgewerkt worden.

Anonieme gebruiker 30-07-2016

mooi streek mooie route MAAR gedeelten van die route zijn volgens mij meer voor een MTB dan voor een gewone fiets en das spijtig
wij zijn vertrokken vanuit neuville en ferrain , toevallig op, de Circuit des Gabelous terecht gekomen niet wetende dat dit in belgie de Kommiezenroute was

Anonieme gebruiker 21-07-2016

Als wandel- en fietspeter voor Westtoer verrassen voorgaande reacties me een beetje. Zowel de fietspeters en -meters als Westtoer doen er alles aan om de bewegwijzering up-to-date te houden en bij te werken waar nodig. Misschien is het interessant om weten (voor zover dat niet het geval is ...) dat de Kommiezenroute in Frankrijk aangeduid staat als CIRCUIT DES GABELOUS. Dat staat zo ook vermeld op de kaart van Westtoer.

Anonieme gebruiker 10-07-2016

Erg mooie verkenning van de grensstreek. Brengt je ook langs mooie groene plaatsjes, vergezichten & WO1 verleden in Noord Frankrijk. Op een drietal plaatsen is een GPS wel handig.

Anonieme gebruiker 25-05-2016

met de fiets gps kom je er wel, er is wel een groot gebrek aan rust plaatsen een bankje of een terrasje in een Frans dorp.In frankrijk zijn de plaatselijke winkel pas laat op de dag open.

Anonieme gebruiker 07-05-2016

Heel wat wegwijzers zijn verdwenen waardoor het onmogelijk is om de route te volgen. Als dit niet onderhouden wordt, zou het beter zijn om de route af te schaffen.