Rond Vlamertinge

© Westtoer

Je passert de Commandobunker Kemmel. Daal af in een ultrageheime commandobunker van de Belgische Strijdkrachten, het zenuwcentrum van het opperbevel tijdens de Koude Oorlog. De bunker, gebouwd begin jaren vijftig, is bedoeld als commandopost van een internationaal luchtverdedigingssysteem.

Die functie zal de bunker echter nooit bekleden. Begin jaren zestig besluit het opperbevel van de Belgische Strijdkrachten de bunker in te richten als commandopost in geval van oefening, crisis of conflict. Na de Koude Oorlog komt de bunker leeg te staan. Het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis krijgt de opdracht om dit uniek stukje militair patrimonium te bewaren en toegankelijk te maken voor het publiek.

Beleef wat onze soldaten tijdens de Koude Oorlog meemaakten. Stap in de teletijdmachine en vlieg terug naar de Koude Oorlog...

Met dank aan Westtoer.

beoordeling: (2)
schrijf review - lees alle reviews
  • 34.2 km
  • Bellestraat 57, 8908 Ieper
  • De route is bewegwijzerd met fietsknooppunten. Volg deze knooppunten:
Reviews (2)

schrijf review - gegevens fietsroute

Kristien Lamon 31-07-2022

Mooie route maar toch wel voor de iets meer gevorderde/geoefende fietser, zelfs elektrisch. Je mag de hoge stijgingsprocenten van de Kemmelberg waarnemen, zowel naar boven als bij het dalen (wat ik toch nogal gevaarlijk vond). Wel oppassen in Vlamertinge, de Kasselstraat, waar een tractor ons van de baan heeft gereden met nare gevolgen.

Boudry Simon 16-04-2021

Een prachtige rit met stevige beklimmingen en dalingen. Het is een ritje om U tegen te zeggen. Voor de gevorderde fietsers die geen moeite hebben om deze stevige hellingen te trotseren kan deze tocht je zeker bekoren . Voor de "gewone" dag fietsers is dit een beproevende rit om nu en dan eens je pedalen te verliezen. Het landschap maakt de rit af.